Z Francie do Prahy: Prestižní kuchařská soutěž Bocuse d’Or

Česká republika se vrací na gastronomickou mapu světa – začátkem května se v Praze uskuteční národní kolo proslulé kuchařské soutěže Bocuse d’Or. 

Dva teplé pokrmy kompletně připravené během 5 hodin a 35 minut, ideálně 12 kuchařů se svým týmem a 30 porotců, skutečných mistrů gastronomického oboru. A k tomu nezměřitelná dávka emocí, adrenalinu, fantazie a kuchařského umění.  To vše “live” před zraky diváků, v atmosféře podobné vrcholným sportovním utkáním. České národní kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d‘Or bude v mnoha ohledech jedinečnou událostí. Uskuteční se od 4. do 6. května v pražském O2 universu.

Ne náhodou bývá globální soutěž Bocuse d‘Or spojována se vznešenými přívlastky. Bocuse d‘Or s tradicí začínající v roce 1987, kdy ji založil legendární šéfkuchař Paul Bocuse, vytváří mimořádně inspirativní komunitu udávající trendy světové gastronomie. „Jde o opravdu nejtěžší, ale také nejprestižnější kuchařskou soutěž na světě. Michelinských hvězd jsou stovky, ale vítězů Bocuse d‘Or jen 19,” podotýká ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš, který je zároveň výkonným ředitelem Českého Gastronomického Institutu. Právě Českému Gastronomickému Institutu se podařilo získat licenci Bocuse d‘Or pro Českou republiku, což samo o sobě je velký úspěch. „Nejtěžší bylo přesvědčit francouzské pořadatele soutěže, že jsme pro ně ten správný partner. Trvalo nám to rok a půl, ale nakonec jsme uspěli,” dodává Adam Eliáš.

Profesionální kuchaři se mohou do českého národního kola Bocuse d‘Or hlásit do 28. 2. prostřednictvím webuwww.bocusedor.cz. Tam také najdou platná pravidla – včetně věkových limitů. Součástí přihlášky je i originální receptura. Zadání je jasné: uvařit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, je králičí hřbet a králičí stehno. „Pro téma na talíři – teplé vegetariánské jídlo – jsme zvolili dvě povinné suroviny. Brambory a česnek v různých odrůdách. Obě zeleniny mají silné zakořenění v historii naší země a neodmyslitelně patří do našich kuchyní. Navíc se u obou nabízí nemálo kuchařských technik, výsledných textur a chutí,“ upřesňuje Marek Fichtner, prezident Bocuse d‘Or Czech. Suroviny jednotlivých soutěžních témat dodává generální partner Bocuse d‘Or Czech společnost makro ČR.

O výběru finalistů národního kola rozhodne Akademie Bocuse d‘Or Czech, která se skládá z renomovaných českých šéfkuchařů. Akademiky jsou: Marek Fichtner, Radek David, Miroslav Kalina, Tomáš Kalina, Jan Knedla, Tomáš Kněž, Petr Kunc, Marek Lojda, Zdeněk Pohlreich, Tomáš Popp, Jan Punčochář, Marek Raditsch, Oldřich Sahajdák, Filip Sajler, Pavel Sapík, Jiří Štift, Martin Svatek, Jiří Roith. Vítěz pak začátkem května v O2 universu vzejde z bodování technické poroty a dvou mezinárodních degustačních porot. Hodnotit se bude především chuť, prezentace a originalita pokrmu, ale také zpracování a výtěžnost surovin, čistota pracoviště či dodržení stanoveného časového limitu.

„Pokud máte rádi jídlo, pokud vás baví gastronomie, tak 4., 5. a 6. května nemůžete v O2 universu chybět. Na místě budou skvělí kuchaři, moderátoři, spousta zajímavých informací, vzniknou unikátní pokrmy. To se zkrátka musí zažít, vidět, cítit. Přijďte si to spolu s námi užít naplno,” zve Filip Sajler, generální sekretář Bocuse d‘Or Czech.

O Bocuse d’Or:

Francouzský šéfkuchař Paul Bocuse vytvořil v roce 1987 mezinárodní kuchařskou soutěž Bocuse d’Or, aby rozšířil povědomí veřejnosti o mimořádné oddanosti, tvrdé práci a preciznosti, kterých jsou zapotřebí k přípravě těch nejlepších pokrmů. Bocuse d’Or se koná každé dva roky ve francouzském Lyonu. Do finále soutěže je vybráno 24 zemí, tým každé země se skládá z jednoho kuchaře a jednoho asistenta, tzv. commis. Odborná porota hodnotí celkovou harmonii chutí v pokrmu, prezentaci talíře, použité techniky a efektivitu práce týmů. Jde o postupovou soutěž: národní kolo – kontinentální kolo – světové finále. Vítěz národního kola však nepostupuje automaticky do evropského kola, které se bude konat v roce 2024 v Trondheimu.

Mohlo by vás zajímat

NewsDušičky vs. Halloween: Jak se slaví v Česku?

V Česku se podzimní svátky Dušičky a Halloween vzájemně doplňují, i když mají odlišné kořeny. Dušičky jsou hluboce zakořeněné v české křesťanské tradici, zatímco Halloween je modernější a radostnější svátek, který se stal populárním především mezi mladší generací. Regionálně se však tyto tradice mohou mírně lišit a vytvářejí pestrou škálu podzimních zvyků.