Okinawa leží zhruba 650 kilometrů jižně od japonské pevniny, což z ní činí poměrně izolovanou oblast. Dávní čínští mořeplavci ji znali jako ‚ostrov nesmrtelných‘ a této přezdívce dělá čest dodnes – průměrná délka života místních mužů činí téměř 84 let, u žen je to dokonce 90 let, což je nejvyšší hodnota na světě a dalece přesahuje standardy nejpokročilejších zemí.
Tváří v tvář bouřlivé historii si tamější obyvatelé – Okinawanky i Okinawané – vybudovali životní styl, jehož středobodem je střídmost a stovky let stará filozofie ikigai. Ta je založená na záslužné myšlence, že člověk by měl být každý den prospěšný svému okolí. Z exaktního vědeckého pohledu nicméně za dlouhověkostí místních stojí spíše jejich specifická strava, která je kaloricky velmi chudá a nezatěžuje zbytečně organismus průmyslově zpracovanými potravinami.
Okinawané ve srovnání se zbytkem navíc Japonska přijímají téměř o pětinu kalorií méně a jejich dieta je obecně čistší – obsahuje menší množství sacharidů, které pomyslně vyvažuje výrazně větším každodenní podíl konzumace zeleniny a ryb. Zvláštností je v tomto kontextu skutečnost, že na Okinawě se per capita zkonzumuje víc vepřového než ve zbytku země. Zrovna v mase však dlouhověkost zřejmě tkvít nebude, inspirujte se spíše tedy oblíbenými plodinami z přírody.
Autor: Kristina Vítková, Zdroj: Cntraveller, archiv