Obyvatelé shluku vesniček zhruba uprostřed východního pobřeží Sardinie žijí odedávna v soběstačné izolaci. První dlážděná silnice propojila provincii Ogliastra se zbytkem ostrova až v 60. letech minulého století, a možná i proto se v krvi místních až překvapivě často objevuje vzácný genetický marker M26 spojovaný s dlouhověkostí.
Stres si tu nikdo nepřipouští – zahání jej neustálá fyzická aktivita, a hlavně smích sdílený s rodinou a přáteli u domácí kuchyně a bezedné lahve červeného vína. Součástí životního stylu obyvatel Ogliastry je dobré pití. Vychutnat si tady můžete třeba robustní červené z lokální odrůdy Cannonau, které jde výtečně k místnímu vyzrálému ovčímu sýru Pecorino. V měsíčním průměru jej místní vypijí sedm litrů na osobu a cinkot skleniček doprovází provoláváním a Kent’Annos! – Do sta let!
Autor: Kristina Vítková, Zdroj: Archiv