Pás tajemných mlžných lesů v chodském pohraničí čekal na svůj první elegantní wellness retreat dlouho. Dočkal se ho až letos v květnu, kdy se v Železné u Smolova otevřel v objektu bývalých vojenských kasáren Resort Český les. Odpočívat tady můžete v apartmá, jejichž designové interiéry navržené studiem Konceptual Barbory Mluvkové čerpají inspiraci z okolní turismem neposkvrněné přírody, ve wellness nebo v restauraci Hvozd s rozlehlou dřevěnou terasou. Ta nabízí pečlivě sestavené sezonní menu, v němž šéfkuchař Martin Šiling prezentuje hostům to nejlepší z chodských tradic, a hlavně z produkce farmářů z nejbližšího okolí.
Pouhé tři minuty chůze od hotelu se nachází dančí a jelení obora Srdíčko s romantickým rybníkem Železný, která pozvolna přechází do hlubokých lesů. Jen kousek to pak budete mít na nově zrekonstruovanou zříceninu Herštejn, jejíž historie se začala psát už roku 1510. A pokud vás minulost opravdu zajímá, zajeďte se podívat i do necelých třicet kilometrů vzdáleného městečka Poběžovice. Právě zde totiž kdysi dávno vznikl první nápad na projekt, který o drahnou dobu později ovlivnil život nás všech – Evropská unie.
„Těch tisíc mil, těch tisíc mil má jeden směr a jeden cíl, bílej dům, to malý bílý stavení…“ Až se budete půvabnou krajinou severočeského Lužicka blížit k novému boutique hotelu V Bezovém Údolí, skoro jistě se vám hlavou rozezní tato skladba Valdemara Matušky. Na konci cesty vás totiž také přivítá bílý dům. Venkovské stavení na samotě zrekonstruoval manželský pár Michal a Tereza Hoškovi, a zachránili tak jeden z pouhých osmi zbývajících domů s křížovým půdorysem, které se v Česku dochovaly do dnešních dní. Na vytříbenou rekonstrukci vzácné roubenky ze 17. století ale nebyli sami, hlavním investorem projektu se stal známý miliardář Karel Janeček.
Že se i díky tomuto faktu na rekonstrukci nešeřilo, je vidět už na první pohled. Skleněné lustry Brokis od Lucie Koldové střídají objekty z dílny Lasvitu od designérského dua Plecháč x Wielgus. Nábytek pochází od Tonu nebo Master and Master. K designu mají blízko i sami majitelé – zatímco Michal Hošek pracoval na vysokých manažerských pozicích pro Preciosu, Accenture či zmiňovaný Lasvit, jeho žena Tereza vlastní úspěšnou značku Julie store. Chalupa V Bezovém Údolí nabízí pět samostatných pokojů – každý jiný – a také restauraci s vlastní řemeslnou pekárnou, jejíž kuchyni vládne šéfkuchař Karel Doležal, který dříve působil v olomouckých podnicích Entreé a Long Story Short či v pražské Esce.
Autor: Anna Trojanová, Foto: Archiv