Hotel La Valise přetavil jeho majitel Yves Naman v dokonalou kombinaci tradiční mexické architektury s moderními minimalistickými prvky. Pod jeho křídla spadá i proslulá restaurace Nü, ve které vám kulinářská star Luis Aguilar naservíruje menu sestavené z čerstvých lokálních surovin a doplní ho opojným párováním s kouřovým mezcalem z dílny oaxacké palírny Nakawé. I když je Tulum proslulý svým nočním životem, i kousek od hlavní tepny rušného turistického hot spotu si můžete nerušeně vydechnout. Bude to potřeba, čeká vás další cesta. Cíl: jezero Bacalar.
Bacalar se nachází na nejjižnějším cípu poloostrova Yucatan, nedaleko jihovýchodní hranice s Belize. Barva laguny lemované jemným vápencovým pískem se nedá popsat slovy. Valéry tyrkysové, akvamarínové a světle modré člověka přimějí pomyslet si, že pokud Bůh stvořil dokonalou barvu vody, pak ji ve svém díle použil právě na tomto místě. V meandrech sladkovodní plochy táhnoucí se v délce šestadvaceti kilometrů se občas objeví malý ostrůvek civilizace.
Jedním z nich je udržitelný koncept resortů Habitas, který zde svoji pobočku otevřel teprve před dvěma lety. Už při příchodu pochopíte, že nastal čas, aby se vaše tělo i duše naladily na okolní přírodu a nechaly za sebou všechny starosti světa. Půjde to snadno i díky skutečnosti, že během pobytu v Habitas máte vše, co tady budete dělat, jíst nebo pít zahrnuto v ceně ubytování. Není tedy nutné řešit předem ranní lekci jógy, a pokud se rozhodnete vyrazit si na kajaku prozkoumat zátoku, prostě se s ním odrazíte od břehu. A k večeři vás místní obsluha provede tajemstvími mayské kuchyně. Anebo můžete jen celý den líně pozorovat odlesky modré hladiny a usrkovat místní signature koktejl Tres Amigos.
Pokud se do Habitas zamilujete, bude se vám pravděpodobně líbit i další yucatanský sustainable hotel, Casa Hormiga. Ten se na rozdíl od Habitas nenachází na břehu laguny, ale v malém městečku Bacalar (nesoucím stejné jméno jako jezero) patřícím do sbírky mexických pueblos magicos, tedy kouzelných vesniček. V Casa Hormiga si rezervujte stůl v restauraci Macario šéfkuchaře Ricarda Mendéze, který si své kulinární začátky odbyl v dnes už kultovní restauraci Pujol Enriqua Olvera, jež se osmkrát po sobě objevila v žebříčku padesáti nejlepších 4 restaurací světa.