Romazava je klasickým madagaskarským pokrmem, který lze nalézt po celém ostrově. Tento lahodný vydatný pokrm je připravován z hovězího nebo vepřového masa vařeného s rýží a listů rýže, které dodávají jídlu jeho charakteristickou chuť. Romazava je symbolem domácí pohostinnosti a tepla.
Ravitoto je dalším tradičním pokrmem, který se na Madagaskaru často podává. Je to hustá směs vařených listů manioku, nejčastěji smíchaná s hovězím nebo vepřovým masem, kokosem a kořením. Tato sýrová a sytá směs je oblíbená mezi místními a nabízí jedinečnou chuťovou paletu.
Pokud jde o mořské plody, Madagaskar má co nabídnout. Akoho sy voanio je tradiční pokrm připravovaný z čerstvých ryb, ale i z kuřete, často doprovázený krevetami a k tomu servírovaný s kořeněnou omáčkou a dužinatou zeleninou. Jeho svěží chuť a aromatické přísady oslní vaše chuťové buňky.
Mofo gasy, což v překladu znamená “místní chléb”, je klíčovou součástí každodenního stravování na Madagaskaru. Tento lahodný domácí chléb je často pečený na otevřeném ohni a podává se jako příloha k mnoha pokrmům. Jednoduchost a autentičnost Mofo gasy představují srdce madagaskarské kuchyně.
Pro milovníky sladkého je nutností na Madagaskaru ochutnat Koba akondro, dezert vytvořený z vařených banánů, rýže, arašídů a palmového cukru. Tato sladká pochoutka je často balena do banánových listů a prodávána na trzích a ulicích po celém ostrově. Sladká tečka každého tripu na Madagaskar.
Foto: Pixabay, Unsplash