UNESCO v Japonsku: 7000 let staré cedry i plovoucí svatyně

Japonsko má velmi bohaté kulturní dědictví a mnoho zachovalých památek. Nachází se tu celkem 25 míst, která jsou zapsaná na seznamu UNESCO a některé z nich se dokonce považují za jedny z nejskvostnějších na celém světě. Vybrali jsme pro vás 5 nejimpozantnějších a nejslavnějších přírodních a kulturních památek, které můžete v Japonsku navštívit.
Monumenty starověkého Kjóta

Bezpochyby nejmagičtějším místem v Japonsku je jeho bývalé hlavní město Kjóto, kde se nachází celkem 17 míst zapsaných na seznamu UNESCO. Především jsou to hrady, chrámy a svatyně. Kjóto je jedno z nejstarších měst Japonska, které si v roce 794 vybral tehdejší císař jako nové sídlo japonského císařského dvora. To bylo uspořádáno v souladu s učením feng shui podle vzoru starověkých čínských měst. Císaři odsud vládli až do roku 1869, kdy Kjóto ztratilo status hlavního města. Stále je však považováno za kulturní hlavní město Japonska a hlavní turistickou destinaci. Je domovem obrovského množství buddhistických chrámů, šintoistických svatyní, paláců a zahrad.

Feudální hrad Himeji

Hrad Himeji je nejkrásnější a nejlépe dochovaný příklad japonského feudálního hradu a na seznamu UNESCO je zapsán už od roku 1993. Díky svému bělostnému elegantnímu vzhledu je znám jako Hrad bílé volavky. Impozantní hradní areál západně od Kjóta, jehož dnešní podoba byla dokončena v roce 1609, nebyl nikdy zničen válkou ani požárem. Tvoří ho více než 80 budov rozmístěných v několika předhradích, které propojují klikaté cesty a brány.

Plovoucí svatyně Itsukushima

Jednou z nejkrásnějších svatyní Japonska je jedinečná Itsukushima, malebně umístěná na posvátném ostrově Miyajima. Svatyně i brána torri jsou postavené nad vodou a během přílivu zdánlivě plují v moři, čímž toto místo získalo neopakovatelné kouzlo, které rozhodně stojí za fotku. Itsukushima se skládá z několika budov včetně modlitebny, hlavního sálu a divadelního jeviště, přičemž vše spojují dřevěné chodníky, které jsou podepřeny sloupy nad mořem. Ostrov má dlouhou historii jako posvátné místo šintoismu a hrdě nese svou přezdívku Ostrov svatyně.

Posvátná hora Fuji

Nejikoničtější japonská sopka a nejvyšší hora Japonska, Fuji, byla po staletí uctívána jako posvátná hora a měla nezměrný dopad na celou japonskou kulturu. Po celém světě je uznávána jako symbol Japonska. Má výšku 3776 metrů a pro svůj dokonalý tvar si získala oblibu i mezi umělci. Je stále aktivní a naposledy se k životu probudila v roce 1707. Během letních měsíců je zpřístupněná pro lezení a k vrcholu vede několik tras. Stylovou možností, jak si užít pohledy na tuto posvátnou horu, je z vlaku na trase z Ósaky do Tokia. Pohodlně se posaďte a použijte okénko vlaku jako filmové plátno. Budou se vám na něm promítat dramatické přírodní japonské výjevy včetně ikonické hory.

Tisícileté cedry na ostrově Yakushima

Yakushima je ostrov jižně od Kjúšú známý svou intenzivní flórou. Pokrývá ho totiž rozsáhlý cedrový les, kde rostou jedny z nejstarších japonských stromů. Najdete tu cedry staré více než 1000 let a některé stromy mohou mít až neuvěřitelných 7000 let. V minulosti byly tyto vzácné stromy těženy pro výrobu cedrových šindelů. Postupně se však les zotavil a jeho část byla v roce 1993 vyhlášena přírodním světovým dědictvím. Díky svému subtropickému klimatu a vysoké nadmořské výšce je hodně deštivý a místní s nadsázkou tvrdí, že tu prší 35 dní v měsíci.

Zdroj: Pixabay

Mohlo by vás zajímat

AdventureObjevte rytmy brazilského pobřeží na palubě luxusní jachty

Milovníci rafinovaného luxusu a gastronomie mají jasný důvod vyrazit na nezapomenutelnou plavbu "Rytmy brazilského pobřeží" na palubě ultra luxusní jachty Scenic Eclipse. Hosty na all-inclusive plavbě doprovodí šéfkuchař a Vice President of Oceans Hotel Operations spolešnosti Scenic Tom Goetter společně s finalistou Top Chef Mexico Gabrielem Rodriguezem. 

AdventureDokonalý refresh: Biotop pod horou Mont Blanc

Každý milovník Alp zná vyhlášené zimní letovisko Chamonix. Málokdo ale tuší, že jen několik kilometrů na západ odsud se nachází jedinečné místo, které ohromuje naopak v létě. Můžete se tu koupat v křišťálově čisté vodě a zažívat ty nejkrásnější výhledy na majestátní pohoří.