Top 5 evropských měst, která nejlépe projdete pěšky

Pěší turismus je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. Kdo by chtěl jezdit hromadnými prostředky, když si můžete svou dovolenkovou destinaci harmonicky projít? Ne všude však můžete na každé místo dojít po svých. Je-li to ale vaším cílem, máme pro vás trojici měst, které takto procestujete absolutně nejlépe!

Finanční web Insider Monkey zpracoval letos seznam nejkomfortnějších měst na světě, který vznikl na základě statistických zdrojů, jako je Tourlane nebo WalkScore. Finální skóre mapovalo vzdálenost mezi pěti největšími turistickými atrakcemi každé destinace, zkontrolovalo kvalitu ovzduší pomocí údajů IQAir, ale i indexy kriminality a bezpečnosti. Co je výsledkem?

Florencie vyhrála město s komplexně nejlepší pěší dostupností na světě. Na každém kroku tu totiž najdete opěvovanou renesanční historii a nadčasovou architekturu. Chcete-li si projít Florencii, dostanete se snadno do historického centra, kde úzké uličky vedou k nejvyhledávanějším památkám.

Město také získalo dobré hodnocení z hlediska kvality ovzduší. Hlavní turistické atrakce, včetně galerie Uffizi, Ponte Vecchio, náměstí Piazza della Signoria, náměstí Piazza del Duomo a katedrály Santa Maria del Fiore, jsou od sebe vzdáleny do 0,8 kilometrů, tedy zhruba deset minut pěšky.

2. a 3. místo získává…

Na druhém místě se v žebříčku k Florencii připojila lotyšská Riga, jejíž nejlepší turistické cíle se nacházejí v okruhu necelých dvou a půl kilometru. Na třetím místě se pak umístil německý Hamburk s atrakcemi v rámci 3, 2 kilometrů.

Čtvrté místo získalo turisticky oblíbené portugalské Porto, za jehož největšími lákadly stačí ujít jen něco málo přes tři a půl kilometru. První pětku uzavírá s podobnou vzdáleností španělská metropole Madrid. Hlavní město má ale o něco nižší index kvality ovzduší než Portugalsko, takže se v žebříčku posunul o pozici níž. Přesto se rozhodně jedná o město, které stojí za návštěvu v jakoukoliv roční dobu. Pěší dostupnost Porta je nejvíce patrná v centrálních oblastech, jako je náměstí Puerta del Sol a park Retiro. Na tapas pak můžete zamířit skutečně kamkoliv.

Zdroj: Unsplash, Pixabay

Mohlo by vás zajímat

Hot ListsMagická přitažlivost: Top 10 klasických must-see v New Yorku

Na New York vám prodloužený víkend rozhodně stačit nebude. Nebude vám stačit ale ani týden, abyste poznali tu pravou příchuť lákavé americké metropole. Je tu tolik míst, která stojí za to navštívit, že si sem budete muset zaletět víckrát. Už jste viděli Empire State Bulding? Tak můžete vyrazit na dalších top 10 míst New Yorku.

Hot ListsKráska se špatnou pověstí: 7x Kolumbie

Když přijde řeč na Kolumbii, zřejmě vám jako první asociace vyvstanou narcos, Pablo Escobar a s nimi spojená dramatická 80. léta, která zanechala v duši této země hluboké jizvy. Jenže Kolumbie je především místem, kde Andy zapouštějí kořeny do jihoamerického kontinentu, kde Tichý oceán objímá Karibské moře a kde ochutnáte dost možná nejlepší kávu na světě. Vítejte v zemi, kde se vize magického realismu místního rodáka Gabriela Garcíi Márqueze stávají skutečností.