Růžová pláž i archeologie: Originální místa pro letošní léto na Krétě

Kréta, největší z řeckých ostrovů, láká cestovatele svou bohatou historií, malebnou přírodou a pestrou kulturou. Pokud plánujete letos navštívit tuto okouzlující destinaci, máme pro vás několik tipů na méně známá místa, která rozhodně stojí za objevení.
Přírodní ráj Samaria

Národní park Samaria, situovaný v jihozápadní části ostrova, nabízí jedinečnou možnost prozkoumat hluboký kaňon se stejným názvem. Procházka touto úchvatnou přírodní rezervací, kde se můžete kochat dramatickými útesy a křišťálově čistými vodopády, je zážitkem na celý život. Trasa dlouhá 16 kilometrů vede z vesničky Omalos až k moři do vesnice Agia Roumeli.

Historické kouzlo města Chania

Chania, druhé největší město Kréty, vás okouzlí svými úzkými uličkami a autentickou architekturou. Procházejte se podél přístavu, objevujte tržnice plné čerstvých plodů moře a koření a navštivte Námořní muzeum, které vás zavede do bohaté námořní historie regionu. Nezapomeňte ochutnat místní speciality v některé z mnoha taveren.

Růžová pláž Elafonissi

Elafonissi je opravdovým rájem pro milovníky pláží. Leží na jihozápadě Kréty a je proslulá svým růžovým pískem a tyrkysovou vodou. Tento přírodní skvost je ideální pro odpočinek a koupání v mělkých vodách, ale také pro pozorování bohatého podmořského života při šnorchlování.

Archeologické naleziště Phaistos

Pro ty, kteří se zajímají o historii a archeologii, je Phaistos nepostradatelnou zastávkou. Tento minojský palác, starý přes 4000 let, je druhým nejvýznamnějším archeologickým nalezištěm na ostrově po Knóssu. Prohlédněte si zachovalé ruiny paláce, objevte tajemství disků z Phaistos a ponořte se do dávné minulosti Kréty.

Vesnička Archanes

Pokud toužíte po autentickém zážitku z tradičního krétského života, navštivte kouzelnou vesnici Archanes. Leží pouhých 16 kilometrů jižně od Heraklionu a nabízí krásné výhledy na okolní vinice a olivové háje. Procházejte se uličkami s neoklasicistními domy, ochutnejte místní vína a nasajte atmosféru typického krétského venkova.

Soutěska Imbros

Pro milovníky turistiky nabízí soutěska Imbros méně náročnou alternativu k Samarii. Tato osm kilometrů dlouhá trasa vede malebným údolím plným divokých květin, starých stromů a impozantních skalních stěn. Trasa končí ve vesničce Komitades, kde si můžete odpočinout a ochutnat místní speciality.

Zdroj: Pixabay

Mohlo by vás zajímat

LeisureBucket list: Potápění v mexických cenotes

Chtěli byste se potápět v křišťálově čistých vodách v zaplavených podzemních jeskyních? Vydejte se do Mexika. Konkrétně na poloostrov Yucatán, který je nejen místem vyhlášené gastronomie, ale také oblastí s nejvyšší koncentrací cenotes na světě. Plavání, šnorchlování a především potápění v těchto zatopených přírodních jámách je zážitkem na celý život.

Leisure4 zajímavosti, které vás překvapí na Kajmanských ostrovech

Máte Kajmanské ostrovy spojené s plážemi, bílým pískem a high-end hotely, do kterých míří relaxovat celebrity? Přestože je toto všechno pravda, nabízí toho svým návštěvníkům mnohem více a nudou tady rozhodně trpět nebudete. Jakými 4 zajímavostmi vás toto exotické místo v Karibiku může překvapit?