Soběstačný ostrov Necker: Celoživotní dílo magnáta Richarda Bransona

Uprostřed Karibiku na Britských Panenských ostrovech se nachází ostrov zvaný Necker. Je v soukromém vlastnictví Sira Richarda Bransona, generálního ředitele nahrávací společnosti Virgin Group. Potulují se na něm lemuři, obrovské želvy i slavné celebrity. Ostrov je ale hlavně dokonalou ukázkou soběstačného ráje.

Necker je ostrov, který navštívilo mnoho celebrit jako Harry Style, Mariah Carey, Kate Moss, Robert DeNiro, princezna Diana nebo Nelson Mandela – všichni jako osobní přátelé majitele. Ostrov o rozloze 74 akrů je obklopen tyrkysovými vodami a korálovými útesy. Má bílé pláže a žijí zde pozoruhodná divoká zvířata. Soukromý ostrov s vilami ve stylu Bali se vším komfortem nejmodernějšího zázemí může být vnímán jako okázalé sídlo pro celebrity. Především je ale svědectvím o celoživotní práci v oblasti udržitelnosti.

Z křovinatého ostrova svěží soběstačný ostrov

Než ho v roce 1976 koupil Richard Branson za 120 000 dolarů, aby udělal dojem na svou dnes již manželku Joan, býval to plochý křovinatý ostrov. Nyní tu najdete svěží kopce, zapadlé laguny, pole se solárními panely, tři větrné turbíny a podzemním zavlažovací systém, který se stará o většinu produkce na zahradě za Bransonovou soukromou vilou. Soběstačný ráj byl nalezen.

Pohled do udržitelné budoucnosti

Elektřinu na ostrově zajišťuje vítr, solární energie a nafta. Veškerá voda a elektřina se zpracovává právě tady. Výzvou je dosáhnout uhlíkové neutrality s využitím solární a větrné energie tak, aby v budoucnu mohl Necker zásobit i ostatní ostrovy v okolí, které by se díky tomu mohly stát podobně nezávislými. Branson vnímá cestovní ruch jako jako oblast, která by měla podporovat ochranu přírody, a ne ji brzdit. Na Neckeru se proto komfortně vyskytují lemuři a obří želvy a jednoznačně přitahují pohledy návštěvníků. Důvod k ochraně tohoto ekosytému však není jen zvýšení ega jednoho člověka, ale snaha o opětovné osídlení ostrova ohroženými druhy zvířat.

Zdroj: Archiv Luxury Travel Digest s povolením

Mohlo by vás zajímat

LeisureLetní výzva: Jet Ski Safari na Langkawi

Pokud hledáte epické dobrodružství, vyzkoušejte Jet Ski Safari. Dobrodružná plavba na vodním skútru vám umožní prozkoumat fascinující pobřeží, objevovat historická místa, skryté zátoky, odlehlé pláže i místní faunu a flóru. Jedno z perfektních míst, kde si Jet Ski Safari užít, je malajsijské souostroví Langkawi.

LeisureFrancie jinak: 3x letní Chamonix

Vyhlášená francouzská zimní destinace, to je Chamonix. V roce 1924 se tu konaly vůbec první zimní olympijské hry a považuje se za jedno z nejlepších lyžařských středisek v Evropě. Může vás však překvapit i v letních měsících. Co nabízí letní Chamonix?