Prodloužený víkend ve Valencii: Co v populárním městě nevynechat?

Pobřežní španělské město severně od Barcelony je vyhledávaným hot spotem všech, kteří mají rádi vědu, přírodu a skvělé jídlo. Na co kromě pláží a moře láká romantická Valencie?

Třetí největší město Španělska je mixem římského a maurského dědictví, které je okořeněno současnými inovacemi. To vše z něj dělá město plné šarmu. Kromě slavného Svatého grálu uloženého v Katedrále, majestátní hedvábné burzy i jiných architektonických skvostů, láká Valencie na šťavnaté pomeranče, nejlepší paellu a centrum vědy.

Pomeranče v ulicích i barech

Valencie je provoněná citrusy. Říká se jí hlavní město pomerančů a místní by dali ruku do ohně za to, že pomeranče a mandarinky z Valencie jsou ty nejlepší na světě. Pomerančovníky lemují celé ulice a jsou vysázeny po celém městě. Začínají růst v září, a kolem listopadu, kdy nabírají, svou oranžovou barvu, nastává ten pravý čas vyrazit na lov jedinečných Insta fotek. Ve městě a v regionu můžete však pomeranče koupit po celý rok. Tvrdí se, že ty nejvalitnější seženete na trhu Mercado Central nebo na ulici Rufaza. V kavárnách i barech po celém městě si pak můžete dopřávat čerstvě vymačkaný pomerančový džus, který také seženete běžně v obchodech, kde je široká nabídka odšťavňovačů.

Nejlepší paella na světě

Jedno z nejznámějších jídel Španělska je bezesporu paella, která pochází právě z oblasti Valencie. Původně si ji vařili farmáři na otevřeném ohni a představovala jednoduchý pokrm ze snadno dostupných přísad. Ty se i dnes různí, ale nikdy nesmí chybět speciální rýže, šafrán, olivový olej a rajčata. Paellu často dotváří mořské plody, ale i různé druhy masa. Paella se připravuje v široké mělké pánvi na otevřeném plameni a pro Španěly nepředstavuje pouze pokrm, ale i symbol komunity a pohostinnosti.

Největší evropské akvárium

Ciudad de las Artes y las Ciencias (Město umění a věd) představuje monumentální architektonický komplex ve Valencii, o nějž se zasloužili významní architekti Santiago Calatrava a Félix Candela. Rozkládá se na ploše 350 000 metrů čtverečních a jeho součástí je vědecké muzeum, IMAX, planetárium i laserové divadlo. Chloubou je potom největší akvárium v Evropě představující mořský život z různých ekosystémů po celém světě včetně žraloků, delfínů i tučňáků. V komplexu najdete také operní dům a rozsáhlé kulturní centrum, kde se konají vědecké a umělecké výstavy.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat

LeisurePanamské ostrovy San Blas: Off-grid exotika bez elektřiny

Láká vás představa povalování pod palmami na plážích s jemným bílým pískem a plavání v průzračně čistém moři? Líbilo by se vám pochutnávat si na čerstvě uloveném grilovaném humrovi? Toužíte zažít pár dní bez hudby, televize, aut a všeho ruchu běžného života? Chtěli byste prostě jen být? A navíc v exotickém ráji? Tak to je přesně to, co nabízí panenské souostroví San Blas!