Bucket list: Co dělá Copacabanu nejslavnější pláží světa?

Brazilská Copacabana v Rio de Janeiru je bezesporu nejslavnější pláží na světě. Co činí zrovna toto ikonické místo s horou, z níž vzhlíží Kristus Spasitel, tolik výjimečné, že si jeho návštěvu nenechala ujít princezna Diana, Nelson Mandela, Marlene Dietrich nebo Mick Jagger?

Hory porostlé džunglí vyrůstající z oceánu dohlíží na slavnou pláž, kterou každoročně navštíví miliony turistů z celého světa. Tento proslulý hot spot nebyl přitom ještě v 19. století ničím jiným než pouhou rybářskou vesničkou, kterou obklopoval písek, duny a křoví. To se však mělo brzy změnit.

Co rozzářilo brazilské pobřeží?

S rostoucím Riem pomalu začala růst i sláva místní pláže. Rio de Janeiro je dnes nejnavštěvovanější město na celé jižní polokouli, pláž Cobacabana je jeho tlukoucím srdcem a v jejím středu stojí Copacabana Palace z roku 1923 – nejslavnější hotel v Riu, kam se pravidelně sjíždí celebrity. Tímto hotelem procházely královské rodiny i prezidenti. Hotel má soukromou pláž, spa i střešní tenisový kurt.

Karneval lákající 2 miliony lidí

Nejnavštěvovanější město, nejslavnější pláž a největší karneval na světě – tím vším je Rio proslavené. První karneval se tu konal už v roce 1723, avšak měl zcela jinou podobu než dnes. Zněla na něm mazurka a tančil se valčík. Nyní se jedná o přehlídku extravagance v rytmu samby, které se každoročně účastní dva miliony lidí. Přestože je hlavním místem konání karnevalu úsek zvaný Sambodrom, Copacabana nestojí mimo dění. Právě v Copacabana Palace se během karnevalu koná slavná Baile do Copa – nejluxusnější party v Riu, která bude i v roce 2025 jedním z vrcholů karnevalu, jenž se bude konat od 28. února do 8. března.

Kráska ve tvaru půlměsíce

Copacabana, která je od roku 2012 zapsaná na seznamu UNESCO, však láká především na sebe samotnou. Pláž s palmami, která se táhne více než čtyři kilometry podél zátoky, má tvar půlměsíce a šířku několika metrů. Dokonalou kulisu jí vytváří nádherná hora Sugar Loaf a Morro do Leme. Bulvár Copacabany, tvořený mozaikou z černého a bílého mramoru, navrhl brazilský architekt Roberto Burle Max. Přidejte špičkové restaurace, luxusní hotely a decberoucí pohledy na moře a máte před sebou obrázek dokonalého, lehce provokativního, ale rozhodně magicky přitažlivého místa, které stojí za návštěvu.

Foto: Pixabay

Mohlo by vás zajímat

LeisureJaponsko, Brazílie i Mexiko: Top 3 exteriérové umělecké destinace

Není to jen Louvre v Paříži, Klimt ve Vídni nebo Gaudí v Barceloně, jejichž díla vás mohou umělecky obohatit. Mezi nejvíce inspirativní umělecké destinace na světě patří i místa, do kterých byste to možná na první pohled neřekli. Vydejte se na odlehlý japonský ostrov, do mexické džungle nebo navštivte největší open-air galerii Latinské Ameriky.

LeisureOstrov Antigua: 365 pláží v karibském ráji

Antigua je největší a hlavní ostrov suverénního státu Antigua a Barbuda, který leží v Karibiku. Na své rozloze 281 kilometrů čtverečních se pyšní neuvěřitelnými 365 plážemi, což z něj dělá jednu z nejzajímavějších destinací a exkluzivní karibskou getaway.