Plánujete dovolenou? Tady najdete nejlepší pláže na světě

Podívejte se, v jaké zemi najdete největší počet nejkvalitnějších pláží. Třeba díky tomu získáte inspiraci, kam vyrazit na příští dovolenou. Léto ještě rozhodně nekončí. Kam doporučujeme vycestovat?

Každý, kdo plánuje zahraniční dovolenou, má v hlavě různá kritéria, podle kterých se nakonec rozhodne, kam se vydá. Může to být stylové ubytování, skvělé jídlo, někomu zase nesmí chybět bazén u hotelu. Neméně důležitou součástí kvalitní dovolené u moře je ale výběr čisté krásné pláže.

Nejjednodušší způsob, jak nejlepší pláže najít, je podívat se do seznamu míst, jež získala ocenění „Blue Flag“, tedy v překladu modrá vlajka. Tu může dostat pláž, ale také třeba přístav nebo turistická loď. Aby se pláže mohly pyšnit modrou vlajkou a udržet si ji, musí dodržovat přísná kritéria. Hodnotí se například enviromentální prostředí, přístupnost nebo bezpečnost.

Kam se nechat nalákat?

Blue Flag poskytuje i online seznam všech oceněných pláží a dalších objektů po celém světě. Plážový wishlist obsahuje pět desítek zemí, oceněných již ale bylo už přes pět tisíc míst. Žebříčku přitom jasně vévodí Španělsko, jež se pyšní hned 748 modrými vlajkami, a většinou se přitom jedná o pláže. Na druhém místě je Řecko, na třetím Turecko.

Průzračná voda, malebné zátoky, útesy, písečné pláže. Ve Španělsku opravdu budete mít z čeho vybírat. Vyrazte třeba na sever španělského ostrova Tenerife, kde se modrou vlajkou pyšní pláž Natural pools of El Caletón. Sopečná erupce zde před několika staletími vytvořila přírodní bazénky ohraničené útesy, kde se lze koupat v naprosto unikátním prostředí. Společnost vám u toho možná budou dělat krabi. V Barceloně zase modrou vlajku dostala pláž Sant Sebastià, podle tamního turistického webu se jedná o jednu z nejstarších a nejtradičnějších zdejších pláží. Jak už ale bylo řečeno, seznam je dlouhý a vybírat tak můžete ze stovek dalších míst.

Foto: Unsplash

Mohlo by vás zajímat

NewsPlavání v Seině i opravený Notre Dame: Jak olympiáda mění Paříž?

V roce 2017 zavládla v celé Francii obrovská euforie. Rozhodlo se o tom, že 2024 bude rokem, kdy se v Paříži budou konat olympijské hry. Město tak slíbilo spoustu nových opatření a upgradů města pro sportovce i místní obyvatele. Sedm let ale uběhlo jako voda. Co všechno se skutečně změnilo?