Albánie: Co nabízí trendy destinace na Balkáně?

O Albánii se mluví jako o jedné z nových neokoukaných turistických destinací. Čím si to tato země na Balkánském poloostrově, o které se toho ví poměrně málo, zasloužila?

Albánie má velký potenciál stát se vyhlášeným turistickým spotem. Podle OSN zaznamenala loňský rok čtvrtý největší nárůst mezinárodních turistů na světě, od roku 2019 dokonce o 56 procent. Plážové festivaly, křišťálové moře, skvělé horské trasy a lákavá gastronomická scéna na vzestupu dělá z tohoto balkánského koutu jihovýchodní Evropy ideální destinaci pro dobrodružné cestovatele, ale také pro ty, kteří cestují rádi na místa mimo vyšlapané turistické cesty.

Hudební revoluce na albánské riviéře

120 kilometrů dlouhé pobřeží Jónského moře má atraktivní pláže, na kterých se začaly konat populární hudební festivaly. Letní sezóna je pro ně díky skvělému počasí s více než 300 slunečnými dny v roce jako dělaná. Jednou z nejoblíbenějších pláží země je Ksamil, odkud si můžete vzít speed boat na překrásný nedaleký ostrov Tongo. Další místo proslulé svou pulzující atmosférou a krásnými písečnými plážemi je Sarandë. Křišťálově čistá voda je samozřejmostí na pláži Potami u města Himare a údajně ty nejkouzelnější místa nabízí zátoka Lambjano.

Fascinující příroda Prokletých hor

Sever země je bezesporu jeden z nejkrásnějších míst Albánie. Albánské Alpy, místním známé jako Prokleté hory, mají velkolepou krajinu. Existuje zde síť překrásných horských túr vedoucích přes divoké citrusové háje, nádherné vodopády a dramatické kaňony. Smaragdové jezero Koman je skvělé pro jízdu na kajaku a kaňon Osum nadchne především raftaře a horolezce. Národní park Theth na ploše více než 26 kilometrů čtverečních je krásným místem s dechberoucími scenériemi a jedním z prvních národních parků země.

„Město tisíce oken“ a galerie v protiatomovém krytu

V Albánii najdete několik pozoruhodných měst, které si právem získaly své místo na seznamu UNESCO. Jedním z nich je Berat ve střední Albánii. Díky tradičním domkům se spoustou oken je mu přezdíváno „město tisíce oken“. Ještě více vás okouzlí historické město Gjirokastër, jemuž dominuje fascinující kamenný hrad na kopci s dechberoucím výhledem na okolní krajinu. Tirana, hlavní město Albánie, sice historickými památkami nepřekypuje, ale nabízí něco jiného. Můžete tu navštívit unikátní Bunk’Art, což jsou muzea a galerie v masivních betonových bunkrech vybudovaných za komunistického režimu. A to je něco, co nikde jinde nezažijete.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat

AdventureKapské město: Kosmopolitní metropole s top atmosférou

Elegantní hotely, restaurace světové třídy, umělecká scéna, oslnivá kulturní rozmanitost, bohatá historie, podmanivá krajina. V Kapském městě můžete každý den odhalit něco, díky čemu se do něj znovu zamilujete. Kdo míří do Jihoafrické Afriky, míří především do Cape Town.

AdventureObjevte fascinující mikrosvět uměle vytvořených ostrovů

Na světě jsou jich desítky. Nevynikají krásnou přírodou, ale představují architektonická mistrovská díla. Uměle vytvořené ostrovy vznikly nejčastěji pro komerční účely a na podporu turistického ruchu. Charakterizuje je exkluzivita a high-endové prostředí. Jaké z nich jsou nejextravagantnější?

AdventureTop 3 plavby na ohromující Antarktidu

S blížícím se koncem roku nemusíte jen zběsile hledat exotické destinace, kde se zahřejete i s příchodem zimy. Proč neudělat pravý opak? Vydejte se na dobrodružnou plavbu, která vás vezme na nezapomenutelnou Antarktidu a umožní vám vychutnat si syrovou ledovou krásu z první ruky.