Co vás může překvapit v labyrintu starobylého Kjóta?

Kdysi hlavní město, dnes jedno z turisticky nejvyhledávanějších míst země. Kjóto je kulturním a akademickým centrem Japonska. Objevte jeho tajemné uličky, po kterých tiše klouzají gejši za světel z luceren a pokorně vzhlíží k majestátním chrámům.

Na ostrově Honšú bylo vybudováno v roce 794 podle čínského vzoru ve tvaru pravoúhelníku a jako hlavní město fungovalo tisíc let. Kjóto obklopují hory, díky čemuž je tu horko a dusno i za jinak chladných nocí. Přesto, nebo právě proto, přitahuje lidi jako magnet. Tajuplné místo plné tichých čajoven, nádherných chrámů a upravených zahrad má však i svou druhou stránku.

Kde ožívají japonské tradice

V Kjótu to žije řemeslem. Divadlo kibuki, tkaní hedvábí i výroba tradičních kimon jsou toho důkazem. Na trhu Nishiki ve středu města seženete vše od japonských nožů po regionální speciality. Přestože se v této oblasti nachází i majestátní císařský palác v obklopení překrásných zahrad, turisté většinou míří jinam. Do čtvrtí, kde na ně nejvíc dýchne japonská tradice a historie. Chcete potkat gejšu? Pochutnat si na japonském čaji v typických čajovnách a vydat se na místo, odkud pochází ta nejlepší voda na pravé saké? Navštivte působivé čtvrti, jako je Gion, Higashiyama nebo Fushimi.

Křehké gejši, ohromující chrámy a přírodní zázraky

Jednou z nejoblíbenějších oblastí Kjóta je Gion, slavná čtvrť gejš. Na hlavní ulici Hanami-koji se nachází spousta čajoven, za soumraku se tu rozsvítí lucerny a pokud potkáte gejšu, můžete být svědky působivé tajemné podívané. Chcete-li spatřit ty nejuctívanější japonské chrámy včetně Kodai-ji a Kiyomizu-dera, které jsou zapsané na seznamu UNESCO, bude vaším cílem působivá historická čtvrť Higashiyama. Milovníci saké by se pro změnu měli vydat do Fushimi. Pochází odtud měkká pramenitá voda fushimiza, ideální pro vaření saké, tradičního japonského nápoje, jenž má své kořeny právě zde.

Kjóto 21. století: Pulzující kosmopolitní metropole

Kjóto má však ještě jednu stránku. Pod jeho starodávným a tradičním hávem najdete pulzující město plné nejmodernějšího progresu. Umělci a podnikatelé tvoří důležitý článek, který propojuje současnost a historii. Díky moderním vlivům získává starověká duše Kjóta kosmopolitní ráz s luxusními hotely a špičkovými restauracemi. Přesto neztrácí svou identitu a nabízí úžasný kulturní mix, který nepřestává fascinovat cestovatele z celého světa.

Foto: Unsplash

Mohlo by vás zajímat

AdventurePoznejte Řecko jinak. Tuto horskou oblast turisté dosud neobjevili

Dovolená v Řecku rozhodně nemusí znamenat jen ležení u moře. Vydejte se prozkoumat méně známý horský region Zagori, který se velmi liší od řeckých letovisek. Na své si tu přijdou milovníci turistiky, přírody i pamětihodností. A také samoty. Mnoho dalších turistů tady totiž nepotkáte.

AdventureLyžování ve Vysokých Tatrách: 3 areály, které navštívit

Pokud chceme na lyže za hranice naší republiky, zvykli jsme si často vyrážet do Alp. Ale co třeba vyjet do Vysokých Tater, které bychom rozhodně v případě náklonnosti k zimním sportům neměli podceňovat? Našli jsme pro vás tři lyžařská střediska, která by vašemu oku rozhodně neměla uniknout.

AdventureTop 4 balónové festivaly, které musíte zažít

Desítky i stovky horkovzdušných balónů vznášejících se vysoko nad zemí nabízí úžasnou podívanou nejen pro ty, kteří letí vzduchem, ale i pro pozorovatele ze země. Pokud byste této nádhery chtěli být součástí, vydejte na některý z těchto čtyř festivalů a odnesete si zážitky na celý život.