Top 3 dechberoucí národní parky jihovýchodní Asie

Říjen až duben bývá tou nejlepší dobou na návštěvu národních parků v jihovýchodní Asii. Nechte se okouzlit překrásnou krajinou a vydejte se do srdce divoké přírody, pralesů a exotiky. Potkáte největší ještěry světa, budete ohromeni množstvím rozkvetlých rostlin, svěžestí deštných lesů i úžasným mořským světem.

Jihovýchodní Asie je domovem mnoha překrásných národních parků, které vynikají svým neuvěřitelným prostředím. Do těchto tří míst by se měl vypravit každý milovník přírody a exotiky.

Ohromující Khao Sok

Národní park Khao Sok se nachází na jihu Thajska a má rozlohu 739 kilometrů čtverečních. Najdete tu nejstarší stále zelený les na světě. Očaruje vás jeho hluboká údolí mezi vápencovými kopci, skryté vodopády, jezera i jeskyně. Navštivte dechberoucí jezero Cheow Lan s plovoucími domy na vorech. Na treku džunglí budete mít možnost spatřit divoká zvířata, jako jsou sloni, opice langury nebo zoborožci.

Orchideje a masožravé rostliny na Borneu

Ostrov Borneo ukrývá nejednu přírodní perlu. Národní park Kinabalu na své malajsijské části patří mezi nejvýznamnější světové parky, kde napočítáte více než 4500 druhů fauny a flóry včetně mnoha endemitů. Překvapí vás mnoho druhů orchidejí a ohromí raflézie, největší masožravá rostlina na světě. Ve středu parku s rozlohou 754 kilometrů čtverečních majestátně trůní nejvyšší hora Bornea, Kinabalu, s výškou 4095 metrů nad mořem.

Za největšími ještěry na ostrov Komodo

Každý zná Bali, Jávu a Sumatru. Dál na východ leží ale ještě jeden velmi zajímavý ostrov, Komodo. Stejnojmenný národní park o rozloze 1733 kilometrů čtverečních zahrnuje nejen tento ostrov, ale dalších 28. Místo je známé především tím, že dalo domov největším žijícím ještěrům na světě, varanům komodským. Kromě nich však návštěvníky ohromuje také podmořský svět, kvůli němuž se sem sjíždí potápěči z celé planety. Pozorujte žraloky, velryby i manty obrovské a nechte se okouzlit úchvatnou krajinou s drsnými horami, bílými plážemi a tyrkysovou vodou.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat
Grand Prix Monaco, Formule 1, Monte Carlo, Lewis Hamilton, Max Verstappen

AdventureVelká cena Monaka se blíží: Co očekávat od hot závodu Formule 1

Jako každé pozdní jaro se i letos v květnu upřou oči celého světa na Monako, kde se uskuteční jeden z nejprestižnějších závodů Formule 1 - Velká cena Monaka. Tento legendární závod, který se koná od roku 1929, je synonymem pro luxus, eleganci a fascinující automobilovou podívanou. Co můžete očekávat od letošního ročníku?

AdventureKteré české skály vás vezmou do pohádkového děje?

Pokud přemýšlíte o tom, zda na území České republiky existují brány do jiných světů, určitě neuděláte chybu, když svou pozornost zaměříte na region Broumovska. Adršpašsko-teplické skály totiž jeden takový tajemný portál skutečně ukrývají. Impozantní skalní město okouzlilo tvůrce takových snímků, jako je Třetí princ, O živé vodě, Z pekla štěstí 2 nebo Princ a Večernice.