Podzim ve Florencii láká na renesanční krásy a sezónu lanýžů

Florencie na podzim okouzluje svou jedinečnou atmosférou. Jakmile se sluneční paprsky začnou lámat v jemně mlhavém světle, město ožívá zlatavými odstíny. Ulice lemované středověkými budovami jsou méně přeplněné, což nabízí ideální příležitost pro prozkoumání těch nejvýznamnějších památek v klidnější atmosféře s příznivějším počasím.
Ikonická kupole i Leonardo da Vinci

Prvním bodem každé návštěvy musí být majestátní katedrála Santa Maria del Fiore, známá jako Duomo. Její kupole navržená Brunelleschim se stává na podzim ještě výraznější s dotekem zlatavých paprsků slunce. Pohled z jejího vrcholu vám poskytne panoramatický výhled na město i okolní kopce pokryté vinicemi a olivovými háji, které se v této roční době halí do zářivých odstínů oranžové a červené.

Galerie Uffizi, jeden z nejvýznamnějších uměleckých muzeí světa, je v podzimních měsících méně přeplněná turisty. Pomalé procházení mezi díly Botticelliho, Michelangela či Leonarda da Vinciho umožňuje návštěvníkům vstřebávat renesanční mistrovská díla bez shonu. V kontrastu s letními měsíci najdete v galerii větší klid a čas na přemýšlení o každém detailu mistrovských děl.

Je libo lanýže?

Podzimní Florencie nabízí i bohatou gastronomii, která je v této sezóně naprosto nezapomenutelná. Mezi typické pokrmy patří zejména speciality z lanýžů, které dosahují v Toskánsku velké popularity. Lanýže, přezdívané „černé zlato“, rostou zejména v listnatých lesích pod stromy, jako jsou duby a lípy. Jejich sklizeň začíná na podzim a jedná se o období plné očekávání a oslav.

Sběr lanýžů je tradičním uměním, které se v Toskánsku předává z generace na generaci. Sběrači používají speciálně vyškolené psy, kteří pomáhají lanýže vyhledávat pod zemí. Tyto vzácné houbové ingredience se pak využívají k přípravě různých pokrmů, od těstovin po risotta. Například Tagliatelle al Tartufo patří mezi delikátní favority – jedná se o čerstvé těstoviny s jemně nastrouhanými lanýži. Každé sousto přináší bohatou a zemitou chuť, jež umocňuje podzimní atmosféru.

Sladký podzim

Florencie také nezapomíná na sladkou tečku. Cantucci, tradiční mandlové sušenky, se často podávají s „vin santo“, sladkým vínem, které se pije jako aperitiv nebo rovnou dezert. Tyto delikatesy jsou ideální pro vychutnání po večeři v útulné trattorii, kde můžete vstřebat to nejlepší z místní kultury a tradice.

Podzimní sezóna přináší do Florencie a potažmo celého Toskánska klid a autentickou atmosféru. Turistické davy se po rozpáleném létě rozplynou, a tak můžete zažít město v menším shonu. Procházet se po Ponte Vecchio, obdivovat sochy na Piazza della Signoria nebo si vychutnat italskou kávu na Piazza della Repubblica se tak stává téměř intimním zážitkem.

Foto: Unsplash

Mohlo by vás zajímat

LeisureSkryté kouty Ameriky: Vítejte v Savannah

Savannah, perla amerického Jihu, je město, které si vás okamžitě získá svou jedinečnou atmosférou a bohatou historií. Nachází se na východním pobřeží Georgie a nabízí návštěvníkům kombinaci elegantní architektury, malebných parků, autentické jižanské pohostinnosti a kulinářských zážitků, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány.

LeisureLéto u rakouských jezer: Poznejte Wolfgansee

Dovolenou v Rakousku volí čím dál víc Čechů. Není divu. Najdete tam vše, co potřebujete k aktivnímu odpočinku – horské túry, průzračná jezera na koupání, cyklotrasy i vynikající gastronomii. Navíc je tam levněji než v Chorvatsku. Na popularitě v posledních letech nabývá například jezero Wolfgangsee. Místo, které si v minulosti oblíbili císaři.