4 zajímavosti, kterými vás překvapí Reykjavík

Island je světově oblíbenou destinací pro svou unikátní krajinu. Většina života na ostrově se soustřeďuje v Reykjavíku, jeho hlavním a zároveň největším městě. Existuje několik zajímavých faktů, které se o tomto místě moc neví. Jakými zajímavostmi vás jedno z nejčistších a nejbezpečnějších měst na světě může překvapit?

Reykjavík překypuje historickými budovami i zábavnými aktivitami. Můžete tu navštívit magický ledový bar, městské i národní muzeum a také nejnovější atrakci FlyOver Iceland, která vám umožní „projet“ se nad krajinou Islandu v pohodlných sedačkách. Reykjavík toho má ale v rukávu mnohem víc.

Vyhlášené město literatury

Málokdo to ví, ale v roce 2011 byl Reykjavík uveden na seznam světového dědictví UNESCO jako město literatury, a to díky velkému množství literárního bohatství, které tu lze najít. Jedná se přitom o páté místo na světě s tímto titulem. Islandská literatura středověku se řadí mezi nejvýznamnější světová díla a právě Reykjavík je domovem mnoha rukopisů a islandských ság. Také spousta současných autorů je oceňovaných po celém světě. Islandské kriminální romány jsou v kurzu už více než 10 let.

Fast food byste tu hledali marně

Reykjavík je velmi osobitým, ale zároveň moderním městem. Proto každého překvapí, že tu nenarazíte na hlavní světové fastfoodové řetězce. Na přelomu 20. a 21. století tomu bylo jinak, ale následný finanční krach měl jediný následek: vysoké clo na dovážené suroviny. A tak tu místo McDonald’s natrefíte pouze na obdobný místní řetězec, Metro.

Výchozí bod pro pozorování velryb a papuchalků

Vody v okolí Reykjavíku jsou domovem papuchalků a velryb. Velryby, za kterými vyplouvají výletní lodě ze starého přístavu v Reykjavíku, je tu možné spatřit po celý rok. Za papuchalky se můžete vydat na blízké ostrovy Akurey a Engey od května do srpna, kdy tu hnízdí. Kromě nich můžete spatřit i delfíny, plejtváky nebo keporkaky.

Slavná třída nebývala takovou, jakou je dnes

Bezpochyby nejslavnější ulicí města je Laugavegur, což se překládá jako Hot Spring Roads nebo také Wash Road. Dnes je to třída plná obchodů, kaváren, vyhlášených pekáren, restaurací a barů. Před mnoha lety to tu ale bylo o něčem jiném. Islandské ženy touto několik kilometrů dlouhou cestou vláčely své špinavé prádlo, aby ho mohly vyprat ve vzdálených horkých pramenech v Laugadalur. Pohledem současného cestovatele, který si tu pochutnává na lahodném menu, je těžké si to vůbec představit.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat

Hot ListsTop 5 evropských pláží bez turistických davů

Chcete si užít letní plážový zážitek v jižní Evropě, ale toužíte po troše soukromí bez přeplněných pláží? Nemusíte dělat kompromisy. Našli jsme pro vás pětici dokonalých pláží, které jsou jako vystřižené z pohlednic, ale turistických mas se tu bát nemusíte.