Warhol i Pollock: 4 neokoukaná evropská muzea pro podzimní dávku kultury

Podzim je jako stvořený pro tiché bádání a objevování uměleckých děl, která vám s koncem roku poskytnou novou perspektivu na život. Toužíte po tom vidět nejslavnější autorky a autory, ale nechcete trávit čas v přelidněných muzeích? Vydejte se do této čtveřice, která pozvedne vaši podzimní cestu na další úroveň. 
Katalánská umělecká vize

V příjemném prostředí na úpatí Montjuïcu v Barceloně se nachází muzeum věnované tvorbě jednoho z nejvýznamnějších španělských umělců – Joana Miróa. Kromě jeho děl můžete v muzeu Fundació Joan Miró objevit i práce současných umělců, kteří se inspirovali surrealismem a modernistickými směry. Vstupné do muzea činí 15 €, pro seniory a studenty 7,50 €. Fundació Joan Miró je otevřeno od úterý do neděle, od 10:00 do 18:00. Tato galerie se pyšní mimo jiné rozsáhlou sbírkou Miróových soch, obrazů a grafik, které zachycují jeho odvážné experimenty s barvami a tvary.

Ikony i současnost Itálie

Pokud zavítáte do Neapole, určitě nevynechejte návštěvu Museo d’Arte Contemporanea Donnaregina neboli MADRE. Toto muzeum moderního umění se zaměřuje na propojení současného italského a mezinárodního umění. V expozicích můžete obdivovat díla autorů jako Jannis Kounellis nebo Mimmo Paladino. Dočasné výstavy často zahrnují jména, která rezonují na aktuální scéně moderního umění. Vstupné do MADRE je velmi přívětivé, pohybuje se okolo 7 €, studenti platí jen 3,50 €. Otevírací doba je od čtvrtka do úterý od 10:00 do 19:30, ve středy je zavřeno. Prostor muzea byl dříve palácem, což přidává jeho interiérům dokonalé kouzlo.

Netradiční formy umění v Belgii

Muzeum současného umění v Antverpách, známé jako M HKA, představuje fascinující sbírku děl od 60. let až po současnost. Na výstavách zde můžete narazit na umělce jako Panamarenko, Luc Tuymans či Marcel Broodthaers. Kolekce zahrnuje nejen malby, ale i videoart a instalace. Vstupné činí 10 €, pro studenty a seniory je zlevněné na 5 €. Otevřeno mají od úterý do neděle, obvykle od 11:00 do 18:00. Co dělá návštěvu M HKA zvlášť zajímavou, je jejich ochota propojovat moderní díla s nečekanými tématy a kontexty, což otevírá prostor k přemýšlení nad uměním jako interaktivním procesem.

Picasso v Portugalsku

Portugalská metropole nabízí nádherné muzeum moderního umění ve čtvrti Belém. Sbírka Museu Coleção Berardo pokrývá více než sto let moderního umění a zahrnuje práce autorů jako Pablo Picasso, Andy Warhol či Jackson Pollock. Nejedná se ale jen o slavná jména – muzeum také často vystavuje méně známé talentované tvůrce. Vstupné je zdarma pro stálé expozice, pro dočasné výstavy se pohybuje kolem 5 €. Otevírací doba je od pondělí do neděle od 10:00 do 19:00. Návštěva tohoto muzea vás provede vývojem moderního umění a jeho různými proudy od kubismu přes abstrakci až po současné formy.

Foto: Pixabay, Archiv Luxury Travel Digest se svolením

Mohlo by vás zajímat

Hot ListsStar Wars i Harry Potter: Top 10 destinací z ikonických filmů

Představte si, že procházíte stejnou krajinou, která sloužila jako kulisa pro ikonické scény z vašich oblíbených filmů. Tyto destinace spojují filmové kouzlo s reálnými zážitky, které vás postaví do centra vašeho vlastního příběhu. Pro milovníky cestování, kteří chtějí do svého itineráře vnést nádech Hollywoodu, jsme vybrali deset nejzajímavějších míst, kde se natáčely slavné snímky.

Hot ListsTop 5 nejextrémnějších skywalks na světě

Pokud netrpíte akrofobií, strachem z výšek, můžete se směle vydat na nejextrémnější skywalks světa. Vzdušné dobrodružství a notná dávka adrenalinu na vás čeká na těchto pěti ohromujících místech.