Navštivte 3 nejpůsobivější „car-free“ destinace na světě

Ve světě, kde jsou automobily součástí našich každodenních životů, působí místa bez nich jako balzám na duši. Objevte destinace, které jsou světově oblíbené proto, že v nich auta nepotkáte. Která místa se řadí mezi nejkouzelnější takzvané „car-free“ destinace?
Americký ostrov inspirující umělce

Na světě existuje mnoho ostrovů, kam nesmíte s autem, ale je jen málo míst, kde se snoubí klid a ticho s tak bohatou historii, jakou má americký Monhegan Island. Tento maličký ostrůvek u pobřeží Maine má okolo 70 obyvatel a je přístupný pouze lodí, které sem plují z přístavu Boothbay nebo Port Clyde.

V 19. století byl tento ostrůvek centrem mnoha umělců. Ti nacházeli inspiraci ve strmých útesech, bujné vegetaci, výhledech na nekonečný Atlantik i v dechberoucích západech slunce. Na ostrově svého času žil i americký malíř a grafik Edward Hopper, který tu vytvořil spoustu svých slavných děl.

Největší pěší zóna na světě v Maroku

Historické královské město Fes v Maroku je rájem pro pěší turisty. Celkem 9400 klikatých uliček, které tu můžete napočítat, jsou pro auta příliš úzká. Přepravu tady zastávají pouze povozy a osli. Fes se pyšní nejstarší a největší pěší zónou na světě. Vstoupíte-li bránou do historického města, otevře se před vámi labyrint smyslů, kde ve vzduchu místo benzínu ucítíte vůni cedrového dřeva a exotického koření.

Staré město je obehnáno obrannými hradbami z 12. století a působí, jako by se tu zastavil čas. Stále zde existuje kulturní identita jako v žádném jiném městě na světě. Výlet do Fesu je jako cesta do středověku, kde vám názvy uliček naznačí, na jakém trhu se zrovna nacházíte. Ohromí vás tu i mešity, paláce a fontány, díky nimž se město dostalo na seznam UNESCO.

První evropské město bez aut

Ghent v Belgii je výjimečné město nejen svými historickými památkami, ale také tím, že se stalo průkopníkem městských center bez aut v Evropě. Už v roce 1996 tu bylo zřízeno pěší centrum o rozloze 35 hektarů, aby se zlepšila kvalita života místních obyvatel a chránilo životní prostředí. Od roku 2017 je už Gent prakticky bez aut. Čeká vás tu malebné bludiště uliček a kanálů, jež jsou lemované historickými budovami.

Gent vás uhrane svou klidnou a uvolněnou atmosférou. Po celém městě najdete venkovní plochy k odpočinku a relaxaci, kde na sebe můžete nechat působit okolní historické kulisy. Dominantou je středověký hrad Gravensteen, který představuje rytířskou kulturu z 12. století. Ohromující katedrála svatého Bavona a zvonice Belfort jsou pak právem zapsané na seznamu UNESCO.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat

Hot ListsMěsto i pláž: 4 portugalské destinace, kam se budete chtít vracet

Portugalsko, se svým bohatým kulturním dědictvím a úchvatnými přírodními scenériemi, je jednou z nejživějších a nejpřitažlivějších destinací v Evropě. Ať už máte zájem o historii, gastronomii, pláže nebo přírodní krásy, Portugalsko nabízí něco pro každého. Jaká čtveřice by měla být na vašem bucket listu?

Hot ListsPoznejte 3 skryté poklady Provence

Francie je okouzlující zemí, která je pro mnohé cestovatele (nejen) v Evropě na samotném vrcholu. Nejedná se však jen o Paříž, ale i o úchvatné pobřeží, majestátní hory, jednu z nejlepších kuchyní na světě a samozřejmě také o champagne. Francie je inspirující, romantická a půvabná. Přesně jako Provence. Dejte si však pozor: mnohé toto místo okouzlí natolik, že udělají cokoliv pro to, aby zde mohli žít.

Hot ListsCesta do Ameriky: 5 věcí, na které při balení nezapomenout

Nezapomenout na základní věci při balení je pravidlem a zároveň obavou snad při každém plánování zahraniční cesty. Při návštěvě Ameriky je však třeba dbát ještě na pár dalších věcí navíc. Tady je naše desítka, bez níž byste neměli odjíždět na letiště.