Místo: Kurdějov
Vzdálenost z Prahy: 234 km
Uznávaný britský kritik vína James Suckling o vinařství Gurdau napsal: „Vždy jsem se tázal, kde jsou odvážná a vzrušující česká vína. Nyní znám odpověď.“ V momentě, kdy vínu Gurdau Riesling Moravia Stará Hora ročník 2021 udělil 94 bodů ze sta, bylo jasné, že díky neúnavné práci vinaře Marka Sedláčka a sommeliera Mariána Němce, jenž před životní zastávkou v Gurdau obsluhoval v michelinských restauracích královské rodiny, šejky i hvězdy sportu a showbusinessu, se na jižní Moravě zrodil nový kult. O tom, že majitel vinařství bere budoucnost značky Gurdau velmi vážně, svědčí i stavba architekta Aleše Fialy shlížející na Kurdějov, malou dědinu na úpatí Ždánických vrchů, která vyniká vysoce svažitými tratěmi s pískovci překrytými vápenitou spraší.
Právě profil úrodné půdy můžete při výkladu Mariána Němce sledovat zavěšený na stěně jako umělecké dílo – kterým je – v prosklené recepci. „Každému hostovi se osobně věnuji, provedu ho vinařstvím a večer mu při degustační večeři představím průřez našimi ročníky. Důraz klademe na individuální přístup i intimitu, proto nabízíme k ubytování pouze dva apartmány,“ říká zkušený sommelier těsně předtím, než se pustí do výkladu o nečekaně netradiční historii Kurdějova i o ekologickém procesu výroby vín.
Usedněte na dřevem obloženou terasu vinařství Gurdau a nechte se unášet výhledem, při němž nejednou pomyslíte na Toskánsko. Vy ale nejste v Toskánsku, jste ve své rodné zemi a naplňuje vás pýcha, že tomu tak je. Za okamžik vás, tentokrát doslova, naplní i výborné pětichodové degustační menu šéfkuchaře Josefa Súkupa, speciálně navržené tak, aby při párování vynikly nóty jednotlivých ročníků i odrůd vín z místní produkce. Vaše chuťové buňky si tak užijí spojení telecího s libečekem s Pinot Blanc Vinohrádky 2022 nebo pochopí, že neexistuje lepší kombinace, než je Riesling 2023 s tvarohem, meruňkami a medem z místního včelína.
Místo: Kryštofovo Údolí
Vzdálenost z Prahy: 121 km
Když ráno otevřete oči, rozhodnete se ještě chvíli zůstat v posteli. Kam byste také spěchali? Butikový hotel V Bezovém Údolí jeho majitelé Tereza a Michal Hoškovi stvořili přesně k opačnému poslání. Když se konečně rozhodnete vstát z peřin povlečených v ručně šitém lněném povlečení značky Julie store, kterou založila sama Tereza, a otevřete okno, vpustíte do místnosti symfonii šumění listoví sto let starých stromů, již občas doplní smích zaměstnanců, kteří právě v kuchyni o patro níž připravují snídani, po níž následuje vyhlášený nedělní brunch, na nějž se sem sjíždějí všichni z okolí.
Malý hotel v srdci Kryštofova Údolí na úpatí Ještědu poprvé svým návštěvníkům otevřel dveře v roce 2022 a od té doby se zařadil na mapu nejvyhledávanějších destinací náročných cestovatelů. „Historie naší roubené chalupy sahá až do 16. století a je jednou z pouhých osmi zachovaných křížových chalup v Česku. Právě proto jsme k rekonstrukci přistupovali velice citlivě a vedli ji sami,“ říká Michal Hošek, bývalý COO značek Lasvit a Preciosa, který nyní po úspěšném zavedení butikového hotelu vstupuje na novou životní dráhu a od září povede architektonické studio Arkhe. V Bezovém Údolí si můžete vybrat, zda ulehnete v jednom z pěti pokojů v historickém stavení nebo zvolíte designovou stodolu, jež ubytuje až deset lidí.
Ve stoupajících a klesajících serpentinách krkonošské přírody přijde vhod speciálně navržený systém rekuperace implementovaný do elektrických vozů a hybridů od Porsche. Ten dokáže využít až 90 % brzdné energie. Při sešlápnutí brzdy se nejprve aktivuje rekuperace, která zpomalí vůz a uloží získanou energii do baterie, čímž prodlouží celkový dojezd. Díky tomu během dynamické sportovní jízdy můžete až třetinu vzdálenosti ujet pouze na elektřinu získanou rekuperací. Více na porsche.cz.
Jen patnáct minut jízdy po klikatých okresních cestách z Kryštofova Údolí leží Liberec, nad nímž ční jedna z nejvýraznějších staveb Česka – horský vysílač architekta Karla Hubáčka. Ještě než se na něj rozhodnete vystoupat, doplňte energii v kavárně DOK, jež je domovem pražírny Nordbeans, kterou založili v roce 2015 bratři Martin a Karel Kozlovi. Právě oni se rozhodli pro renovaci nevyužívaného nádražního doku a za pomoci studia ANUK stvořili místo, kde si oddechnete při sledování pražiče zrn kávy, kterou Nordbeans dováží na chladný sever Česka z rozpálené Keni.
Místo: Herálec
Vzdálenost z Prahy: 111 km
Pokud hledáte útočiště, kde vyléčit svoji duši z bolístek všedních dní, je Chateau Herálec ideální volbou. V okamžiku, kdy překročíte jeho práh, je o vás postaráno s tou největší péčí. Na osm století starých základech – první zmínka o chateau sahá až do roku 1226 – vás čeká znovunalezený ráj, jehož stěny by sice mohly mluvit, místo toho ale konejšivě mlčí a dávají prostor rozjímání.
To vám půjde nejlépe v místním SPA. Zaplavte si v bazénu pod starobylými klenbami, dopřejte si vířivou lázeň v zámecké věži, oddejte se energii obnovujícím procedurám v L’Occitane a nechte všechny starosti odplynout v bylinkovém silencariu s výhledem do anglického parku. Pak už jen ulehnout v posteli s nebesy a iluze, že čas se zastavil, je kompletní.
Co panským kočárem trvalo kdysi hodinu, dnes v tom od Porsche zvládnete za deset minut. Jen tak daleko se nachází citlivě zrekonstruovaná lokální farma Kalhov. Tam vás o druhém listopadovém víkendu, těsně před příchodem svátku svatého Martina, čekají husí hody. Cimbálovka hraje, kachlová kamna příjemně hřejí a vy si jako start hodů volíte husí foie gras s karamelizovaným jablkem, jako druhý chod následuje Oie au vin či tradiční svatomartinská husa a menu uzavíráte dukátovými buchtičky s vanilkovým krémem, jako je kdysi pekla sama statkářova žena.
Foto: Archiv Luxury Travel Digest se svolením