Kdo kraluje žebříčku 20 nejlepších foodie měst pro rok 2025?

Každý rok sestavuje volnočasový magazín Time Out žebříček nejlepších světových destinací pro milovníky jídla. Pro rok 2025 ovládlo první příčku New Orleans, město proslulé svou jedinečnou kulinární scénou, která spojuje kreolské, cajunské a francouzské vlivy. Kde se nejlépe najíte a jaké metropole jsou na dalších místech?
Mekka foodie kultury

New Orleans není jen městem skvělých restaurací, ale i místem, kde je jídlo neodmyslitelnou součástí místní kultury. Od světoznámých beignets, smaženého těsta s moučkovým cukrem, z Café du Monde, přes seafood po’boy sendviče a polévku gumbo s mořskými plody až po luxusní degustační menu v michelinských restauracích, gastronomická nabídka je zde nesmírně rozmanitá.

Cajunská restaurace Commander’s Palace servíruje ve viktoriánské budově slavné jazzové brunche, které definují atmosféru města a dokonce se umístila na prvním místě mezi restauracemi v gourmet metropoli USA. Top trojici restaurací doplňuje kreolská kuchyně v Brighten’s rovněž v typickém viktoriánském dekoru a fine dining restaurace GW Fins v populární čtvrti French Quarter.

The Big Easy

New Orleans s přezdívkou The Big Easy je město, kde každé sousto odráží historii a multikulturní vlivy. Nejde jen o fine dining, ale i o autentickou atmosféru trhů, pouličních stánků a festivalů, kde se jídlo stává společenským zážitkem. Od klasických seafood boil po moderní reinterpretace cajunských receptů – místní gastronomie je pestrá a nezaměnitelná. New Orleans tak v roce 2025 potvrzuje svůj status nejen hudební, ale i gastronomické metropole, která má co nabídnout všem, kdo milují dobré jídlo. A dokazuje to i super rozmanitou selekcí přípravy ústřic. Mimochodem, Tabasco pochází právě z Louisiany. „Tajemství“ místních je ale další lokální hot sauce, Crystal.

Kam dál vyrazit za jídlem?

Mezi top 20 food destinacemi roku 2025 se objevila celá řada kulinárních epicenter, která v posledních letech zažívají boom. Na druhé příčce se umístil Bangkok, kde se prolínají chutě tradiční thajské kuchyně s moderními gastronomickými trendy. Třetí pozici obsadila Neapole, město, které si drží status světové metropole pizzy.

Do žebříčku se dostala i města jako Tokio, kde je nejvíce michelinských restaurací na světě, nebo Barcelona, která kombinuje tapas kulturu s inovativními koncepty. Zajímavostí je i umístění Mexico City, které zaznamenalo nárůst fine-dining restaurací v čele s Pujol a Quintonil.

Foto: Unsplash, Pixabay

Mohlo by vás zajímat