New Orleans není jen městem skvělých restaurací, ale i místem, kde je jídlo neodmyslitelnou součástí místní kultury. Od světoznámých beignets, smaženého těsta s moučkovým cukrem, z Café du Monde, přes seafood po’boy sendviče a polévku gumbo s mořskými plody až po luxusní degustační menu v michelinských restauracích, gastronomická nabídka je zde nesmírně rozmanitá.
Cajunská restaurace Commander’s Palace servíruje ve viktoriánské budově slavné jazzové brunche, které definují atmosféru města a dokonce se umístila na prvním místě mezi restauracemi v gourmet metropoli USA. Top trojici restaurací doplňuje kreolská kuchyně v Brighten’s rovněž v typickém viktoriánském dekoru a fine dining restaurace GW Fins v populární čtvrti French Quarter.
New Orleans s přezdívkou The Big Easy je město, kde každé sousto odráží historii a multikulturní vlivy. Nejde jen o fine dining, ale i o autentickou atmosféru trhů, pouličních stánků a festivalů, kde se jídlo stává společenským zážitkem. Od klasických seafood boil po moderní reinterpretace cajunských receptů – místní gastronomie je pestrá a nezaměnitelná. New Orleans tak v roce 2025 potvrzuje svůj status nejen hudební, ale i gastronomické metropole, která má co nabídnout všem, kdo milují dobré jídlo. A dokazuje to i super rozmanitou selekcí přípravy ústřic. Mimochodem, Tabasco pochází právě z Louisiany. „Tajemství“ místních je ale další lokální hot sauce, Crystal.
Mezi top 20 food destinacemi roku 2025 se objevila celá řada kulinárních epicenter, která v posledních letech zažívají boom. Na druhé příčce se umístil Bangkok, kde se prolínají chutě tradiční thajské kuchyně s moderními gastronomickými trendy. Třetí pozici obsadila Neapole, město, které si drží status světové metropole pizzy.
Do žebříčku se dostala i města jako Tokio, kde je nejvíce michelinských restaurací na světě, nebo Barcelona, která kombinuje tapas kulturu s inovativními koncepty. Zajímavostí je i umístění Mexico City, které zaznamenalo nárůst fine-dining restaurací v čele s Pujol a Quintonil.
Foto: Unsplash, Pixabay