Prostředí Moments je nastavené v duchu zákonů filozofie jin a jang. Komorní tlumený interiér restaurace zdobí z jedné strany harmonizující živá květinová stěna, zatímco v druhé části zaznamenáte dynamický ruch kuchyně, která s orchestrálně přesnou synchronizací připravuje každý chod degustačního menu. Prosklená open kitchen, jež působí jako designové akvárium naplněné uměním haute cousine, umožňuje hostům sledovat celý proces příprav jednotlivých pokrmů z první řady. V popředí právě zmíněného pak spočine zrak na překvapivé rekvizitě – ledabyle opřeném jízdním kole. Zdánlivě napatřičný prvek interiéru je nápovědou pro pochopení všeho, co se bude dít v následujících třech hodinách.
Čtrnáctichodová degustace v restauraci Moments vás posadí na symbolický bicykl a vyšle vás na epickou tour po významných gourmet destinacích Španělska, které šéfkuchaři Carme Ruscalleda a Raül Balam zvolili do svého menu inspirovaného trasou cyklistického závodu La Vuelta po celém Iberském poloostrově. Španělsko je progresivní bike-friendly země a jen
v samotné Barceloně najdete více než tři sta kilometrů cyklistických stezek – tak se raději protáhněte a připravte se na nezapomenutelnou jízdu.
Španělská gourmet expedice à la Moments začíná – kde jinde – než v Barceloně, kde se podnik nachází. První etudou čtyřchodového úvodního dějství je Bomba de la Barceloneta. Na první pohled nijak zvlášť zajímavá zlatavá kroketa v sobě ukrývá překvapivou explozi chutí definovanou mixem kuřecího, hovězího a vepřového masa nebo v alternativní veganské variantě bramborami a typickým španělským alioli, přičemž celou kompozici v obou případech ladně objímá panko strouhanka.
Španělsko = seafood, a po pomalém rozjezdu je tak na čase ponořit se do jeho identity naplno. Další tři zastávky menu s sebou proto nesou slanou vůni Středozemního moře. Z Barcelony jsme se na pomyslné chuťové mapě posunuli lehce na západ do města Tarragona, kde už na nás čekala katalánská specialita Clotxa, v níž obligátní sardinky nahradila oliheň.
Jen o kousek výše jsme se pod vedením maestros cocineros zastavili v katalánském městě Lleida, abychom si užili gastronomický upgrade tradičního Coca de recapte. Šéfkuchařské duo restaurace Moments poskládalo na křehký plátek pečiva papriku, cibuli i sardinky a celá úvodní jízda byla zakončena v Gironě, kde se servíroval oblíbený katalánský salám Butifarra s michelinským upgradem a v nečekané kombinaci s nakyslými jablky.
Po úspěšně zdolané první kulinářské etapě můžeme popojet o kus dál k hlavním chodům. S těmi jsme podle roadbooku vyrazili směrem na jih po linii tamního dechberoucího scénického pobřeží, projeli jsme Valencií a zastavili se až u Alicante v přístavním městě Dénia. Abychom si trochu vydechli, dostali jsme nejprve naservírovanou rýžovou horchatu s brioškou. Chvíli poté už před námi stál talíř se Salmorretou obohacenou argentinskou krevetou. Jak známo, šéfkuchaři nedají dopustit na křupavý element – ten v případě této kreace obstarávaly smažené krevetí nožičky.
Je ale na čase vyrazit dál po pobřeží, a to rovnou do jihovýchodního Španělska, do regionu Murcia se stejnojmenným hlavním městem. V dočasném cíli trochu odlehčíme. Místní plato típico nese název Zarangollo a stojí na precizně nakrájených kouscích cukety, cibule, rajčat, ale i zdobném a delikátním cuketovém květu, přičemž šmrnc zeleninovému jídlu dodává vinný ocet a žloutek.
Po další degustaci naskakujeme opět do pomyslného sedla a míříme na samotný jih země, do horké Granady. Právě tady se servíruje jeden z nejelegantnějších chodů celé degustace – harmonické spojení kaviáru a čočkového hummusu. Po jižanské delikatese už směřujeme rovnou do hlavního města, Madridu, které nás pohostí dlouhé hodiny taženou treskou v tamní specialitě Callos a la madrilena.
Navazující fáze expedice přináší na mapu degustace další přístavní město, tentokrát až v severozápadním Španělsku. A Coruña se nachází jen kousek od poutního místa Santiago de Compostela. V této přímořské zastávce láká gastronomická tradice k ochutnání na první pohled zdánlivě nevzhledné ryby – turbota. Na talíř se však hostům dostane jen perfektně připravený filet se svěžími šťouchanými bramborami ochucenými čerstvými bylinkami a chutěmi nabitým saucem z vína, paprikového koření pimenton dulce a česneku.
Trasu náročné cyklovýpravy pak symbolicky uzavírá město v západní části Španělska, původně založené starověkými Římany, Cáceres. Jeho historie i větší vzdálenost od moře napovídají, že ke konci menu upustíme od plodů moře a vrhneme se na maso Španělsku skutečně vlastní – iberské vepřové doplněné skvěle dochucenými jemně nakrájenými kousky lilku.
Zemitá část výpravy po stopách gastronomické kultury Španělska věnovaná masu posunula mimořádně komplexní menu až do finále s dezerty, které odstartovalo degustací sýrů. Je jen na vás, zda si vyberete kravské, kozí nebo ovčí – případně rovnou kombinaci všech tří. My jsme ponechali rozhodnutí na zkušeném maître, a díky jeho znalecké selekci se nám na talíři objevily sýry Cebreiro Curado, Olost Ratafia, Murri a Roncal, doprovázené působivým dokumentem se zlatými razítky označujícími vybrané sýry.
Žádná cesta však nemůže proběhnout bez hořkosladkého konce. Michelinská kuchyně barcelonského Mandarin Oriental při této příležitosti servíruje rovnou tři chody, které nás postupně začaly přibližovat zpátky ke katalánské metropoli. První z nich vyvolal okamžitý úžas: Uprostřed hlubokého talíře se zatřpytila zlatá kopule, která byla před našimi zraky elegantně přelita bílým vínem. Uvnitř dezertu inspirovaného San Sebastianem jsme našli zcela nečekanou kombinaci broskvového purée s pikantním kajenským pepřem. Další sladká zastávka proběhla ve městě Logroño a přinesla opět hru s ovocem. Broskev tentokrát vystřídala hruška ve spojení s francouzským toustem a silnou riojou.
Grandiózní finále v podobě dezertu Fruta de Aragón už jen komplexně uzavřelo okruh poznávání autentických chutí Španělska. Skleněná destička s kresbou bicyklu s chybějícím předním kolem završila michelinskou vizi možná nejpřekvapivější chutí celého večera. Naservírované chybějící kolo z křehké čokolády bylo naplněno dokonale vyváženou kombinací slaných černých oliv a čokolády Valrhona, která famózně uzavřela dlouhou a inspirativní gastronomickou cestu.
Po téměř čtyřhodinovém degustačním zážitku a cestování napříč Španělskem už nezbývá než nastoupit do zlatého hotelového výtahu, nechat se vyvézt do designového apartmá s tlumeným osvětlením a usadit se na balkon s výhledem na vylidněnou Passeig de Gràcia se sklenkou brut nature cavy v ruce. Architektonický koncept budovy nedovolil postavit balkony přímo nad sebe – díky bohu. Při pohledu vzhůru se vám tak otevře nekonečné noční nebe, jež se zdá stejně vzdálené jako gourmet jízda po celém Španělsku, kterou jsme právě absolvovali v restauraci Moments.
Autor: Lenka Komrsková, Foto: Mandarin Oriental, Barcelona