České hory v kurzu! Kde je to ještě stále o přírodě?

Hory jsou pro spoustu lidí druhým domovem. Utíkají do míst, kde příroda promlouvá a každé nové nadechnutí je čistější. Pohled do krajiny uklidňuje a zároveň dává vnitřní nezdolnou sílu. Hory uzdravují — v případě, že jim člověk nesebral veškerou jejich přírodní moc a neobklíčil je vším lidským. Které české hory navštívit a kde hledat tu pravou podstatu horského bytí?

Když se řeknou české hory většina z nás si vybaví Krkonoše, Jeseníky, Beskydy, hory Orlické, Jizerské ale co ty Krušné? “Pověst tohoto pohoří připomíná pohádku o ošklivém káčátku, které zpočátku všichni podceňovali, ale nakonec z něj vyrostla nádherná labuť. V případě Krušných hor je to dáno tím, že byly dlouho neobjevené – na rozdíl od jiných českých hor, které se za dvě dekády vytěžily na maximum,” říká Josef Hrouda majitel developerského projektu Slunečná a Slovanka nacházejícím se v centru Božího Daru. Dnes jsou Krušné hory kouzelné a bez lidí. Pro jedny stále krajina, kdysi zničená exhalacemi, pro druhé magická příroda místy připomínající Norsko nebo Island.

Kam vyrazit?

V samém srdci Krušných hor se vysoko nad zemí tyčí malebné městečko Boží Dar. To je se svou nadmořskou výškou 1 028 metrů nejvýše položeným městem v České republice i střední Evropě. Jeho výjimečné umístění jej přímo předurčuje ke relaxačnímu trávení času v nedotčené horské přírodě. Poloha v těsné blízkosti hranic s Německem zase nabízí dostupnost širokého volno časového vyžití i pracovního potenciálu.

Méně je více

Nezbývá než věřit, že poslední autentické české hory se poučí z neukázněného lidského chování v jiných pohořích a podaří se jim v obecné rovině zachovat to, kvůli čemu sem lidé jezdí. V případě Krušných hor stále platí, že méně znamená více. Možná tu nenajdete prvotřídní infrastrukturu a služby mají i své proti, ale to všechno zdejším horám odpustíte. V momentě, kdy se postavíte do srdce Krušných hor, nejkouzelnějšího místa opředeného tajemnými mýty, pocítíte pradávnou sílu přírody a uvědomíte si, že dokonalost tkví v nedokonalosti a že tady to není o vás ani ničem jiném. Tady je to o přírodě.

Duch minulosti

Krušné hory jsou nádherné, mystické i drsné. Místy na vás dýchne jejich pohnutá historie i příběhy opředené bolavým faktem, že se nacházíte v příhraničí. Myslet si ale můžete co chcete, dokud neuvidíte, neuvěříte. Některé věci člověk prostě musí zažít a Krušné hory jsou rozhodně jednou z nich. Ať to zní jakkoliv pateticky, pište si je na svůj bucket list a s jejich návštěvou neotálejte, přijeďte se sem nadechnout čerstvého horského vzduchu a rychle poznáte, že to za to stálo.

Foto: Archiv Slunečná a Slovanka se svolením

Mohlo by vás zajímat

LeisureCestujete za jídlem? Vydejte se do New Orleans

New Orleans, město na jihu USA s všeříkající přezdívkou Big Easy, představuje jedno z nejvíce fascinujících měst Spojených států nejen díky své bohaté kultuře a slavnostem Mardi Gras, ale i pro svou špičkovou gastronomii. Připravte se na opravdový kulinářský zážitek, který vám nabídne neobyčejné chutě a vůně, jež nelze nalézt nikde jinde.

LeisureTisíce netopýrů, majestátní vulkán i podmořský svět: Vítejte na Lomboku

Většina lidí mířících do Indonésie nevynechá působivý ostrov Bali. Mnozí ale minou Lombok, přestože důvodů, proč se sem vypravit, je víc než dost. Podmořský svět kolem ostrova je rájem potápěčů, nachází se tu magická jeskyně s tisíci netopýry, můžete zažít neopakovatelný výšlap na sopku a v neposlední řadě je Lombok vstupní branou na úchvatné Gili Islands.