Top 3 evropské vegetariánské restaurace s michelinskou hvězdou

Našli jsme pro vás ty nejlepší vegetariánské restaurace v Evropě, které se pyšní michellinskou hvězdou. Vyrazíte na roadtrip nebo si zabookujete letenky?

Pryč jsou doby, kdy zelenina na talíři hrála pouze vedlejší roli. V dnešní době se zelenina stává etickou a právoplatnou hlavní surovinou mnoha jídelních stolů. Díky rostoucímu povědomí o zdravotních a ekologických problémech a zvýšenému uznání šéfkuchařů zeleniny jako takové nabízí stále více restaurací promyšlená vegetariánská degustační menu. Ta pak často udávají hlavní roli inovativním úpravám ovoce, zeleniny a v neposlední řadě také hub.

Tian, Vídeň

Vlajková restaurace Tian rakouského restauratéra Christiana Halpera se nachází mezi Stadtpark a Stephansplatz přímo v centru Vídně. Nabízí elegantní vegetariánské degustační menu vytvořené z regionálních produktů, včetně těch z vlastní zahrady. Bio džusy a vína v nápojovém lístku jsou pečlivě vybírány tak, aby se hodily k pokrmům i k filozofii zdejší kuchyně. Hloubka chutí, kterou najdete v nabídce výhradně veganských a vegetariánských jídel je pozoruhodná.

Seven Swans, Frankfurt

Restaurace Seven Swans ve Frankfurtu je ryze vegetariánská. Všechny suroviny používané v jejich prvotřídní kuchyni pocházejí především z jejich vlastní permakulturní zahrady. Pokud hledáte něco neobvyklého, pak jste na správné místě. Pohodlně se usaďte a nechte se unášet pohodovou a moderní atmosférou, která díky oknům od podlahy až ke stropu poskytuje skvělý výhled na řeku Mohan v nejužší budově ve Frankfurtu. Ta je mimo jiné sedm pater vysoká. V uvolněném prostředí restaurace si můžete vychutnat veganskou kuchyni z bioproduktů, které věřte, že vás překvapí a rozhodně i ohromí.

Joia, Milan

Pietro Leemann proslul jako jeden z největších inovátorů vegetariánské kuchyně. V roce 1989 otevřel restauraci Joia s vizí dostat zeleninu na úroveň nejvyšší gastronomie a v roce 1996 se stala první vegetariánskou restaurací v Itálii, která získala hvězdu Michelin. Jeho pokrmy jsou sugestivně pojmenované — Pupek světa je sicilské rizoto s artyčoky a domácím misem v mrkvovém kroužku, zatímco Zdroj života je dýně a hříbky ve zlatavém “vejci” z mandlí a kukuřičného fondue. Zdejší šéfkuchař se stal vegetariánem po postupné filozofické a duchovní transformaci v Asii. Po mnoha letech se nyní zaměřuje na přirozenou stravu, která je avantgardní, experimentální, umně připravená a krásně prezentovaná. Zdejší menu plné chutí je navíc z 80 % veganské a bezlepkové.

Foto: Archiv Luxury Travel Digest se svolením

Mohlo by vás zajímat

Hot Lists5 způsobů, jak utéct před podzimním splínem

Podzimní změny nálad nejsou nic výjimečného. Po odchodu sluncem prozářených letních dní mnozí zažívají pokles energie, melancholii nebo dokonce sezónní depresi. Pro cestovatele však může být toto období příležitostí, jak si se změnou počasí a ročního období skvěle poradit. Jak proti podzimnímu splínu zabojovat a kam vyrazit?