Souostroví Malta: Hra o trůny a 300 slunečních dnů v roce

Malta není jen tak obyčejné místo. Tyto středomořské ostrovy mezi Sicílií a severoafrickým pobřežím vás okouzlí a překvapí svou ohromující historií, neuvěřitelně dobrým jídlem, luxusním ubytováním, moderními lázněmi i křišťálově čistým mořem. Navíc má tento ostrov více než 300 slunečných dnů v roce, což je největší příděl v celé Evropě.

Malta bývala v historii součástí Španělska i Itálie a svou nezávislost získala teprve v roce 1964. Je v Evropské unii, platí se tu eurem a kromě maltštiny se tu perfektně domluvíte anglicky. Malta má pozoruhodnou 8000 let starou historii a je protkaná historickými památkami, které souvisí s vládou Římanů, Maurů, Francouzů i Britů.

Valletta – nejmenší a nejkouzelnější hlavní město EU

Nejúchvatnějším městem Malty je bezesporu Valletta – hlavní město, které je zapsané na seznamu UNESCO. Přestože je to nejmenší město v Evropské unii, najdete tu tolik historické krásy jako v žádném jiném. Tady se přenesete zpátky v čase, čekají vás úzké uličky, nádherné historické památky, autentické kavárničky a do detailu vypracované fasády kostelů. Největším pokladem Valletty je katedrála sv. Jana a mohutné městské opevnění. Za návštěvu stojí také překrásné zahrady Barrakka Gardens, pevnost St. Elmo a přístav Grand Harbour.

Ostrovy Gozo a Comino

K Maltskému souostroví patří kromě Malty ostrovy Gozo a Comino. Zatímco Gozo nabízí krásné panoramatické výhledy a v malebných historických vesničkách panuje poklidná atmosféra, na ostrově Comino najdete skvělé podmínky pro koupání, šnorchlování i potápění. Místo je domovem nádherné Modré laguny a jediný hotel na ostrově nabízí cestovatelům naprostý únik do klidu a pohody.

Malta ve filmu

Malta je nádherná, a proto není divu, že se stala také oblíbeným filmovým místem. Její dramatické útesy, ohromující krajina a starobylé budovy dělají z této země perfektní kulisy, které našly své místo ve filmech, jako je Gladiator, Hra o trůny a v bondovkách Špión, který mě miloval a Jen pro tvé oči.

Foto: Pixabay

Mohlo by vás zajímat

LeisureČeské hory v kurzu! Kde je to ještě stále o přírodě?

Hory jsou pro spoustu lidí druhým domovem. Utíkají do míst, kde příroda promlouvá a každé nové nadechnutí je čistější. Pohled do krajiny uklidňuje a zároveň dává vnitřní nezdolnou sílu. Hory uzdravují — v případě, že jim člověk nesebral veškerou jejich přírodní moc a neobklíčil je vším lidským. Které české hory navštívit a kde hledat tu pravou podstatu horského bytí?

LeisureCo láká celebrity do Los Cabos?

Los Cabos je exkluzivní mexická destinace, které propadla nejedna celebrita. Mnoho slavných osobností sem jezdí trávit volný čas a někteří si toto místo oblíbili natolik, že si zde pořídili druhý domov. Co je tak lákavého na tomto kousku Mexika?