Soběstačný ostrov Necker: Celoživotní dílo magnáta Richarda Bransona

Uprostřed Karibiku na Britských Panenských ostrovech se nachází ostrov zvaný Necker. Je v soukromém vlastnictví Sira Richarda Bransona, generálního ředitele nahrávací společnosti Virgin Group. Potulují se na něm lemuři, obrovské želvy i slavné celebrity. Ostrov je ale hlavně dokonalou ukázkou soběstačného ráje.

Necker je ostrov, který navštívilo mnoho celebrit jako Harry Style, Mariah Carey, Kate Moss, Robert DeNiro, princezna Diana nebo Nelson Mandela – všichni jako osobní přátelé majitele. Ostrov o rozloze 74 akrů je obklopen tyrkysovými vodami a korálovými útesy. Má bílé pláže a žijí zde pozoruhodná divoká zvířata. Soukromý ostrov s vilami ve stylu Bali se vším komfortem nejmodernějšího zázemí může být vnímán jako okázalé sídlo pro celebrity. Především je ale svědectvím o celoživotní práci v oblasti udržitelnosti.

Z křovinatého ostrova svěží soběstačný ostrov

Než ho v roce 1976 koupil Richard Branson za 120 000 dolarů, aby udělal dojem na svou dnes již manželku Joan, býval to plochý křovinatý ostrov. Nyní tu najdete svěží kopce, zapadlé laguny, pole se solárními panely, tři větrné turbíny a podzemním zavlažovací systém, který se stará o většinu produkce na zahradě za Bransonovou soukromou vilou. Soběstačný ráj byl nalezen.

Pohled do udržitelné budoucnosti

Elektřinu na ostrově zajišťuje vítr, solární energie a nafta. Veškerá voda a elektřina se zpracovává právě tady. Výzvou je dosáhnout uhlíkové neutrality s využitím solární a větrné energie tak, aby v budoucnu mohl Necker zásobit i ostatní ostrovy v okolí, které by se díky tomu mohly stát podobně nezávislými. Branson vnímá cestovní ruch jako jako oblast, která by měla podporovat ochranu přírody, a ne ji brzdit. Na Neckeru se proto komfortně vyskytují lemuři a obří želvy a jednoznačně přitahují pohledy návštěvníků. Důvod k ochraně tohoto ekosytému však není jen zvýšení ega jednoho člověka, ale snaha o opětovné osídlení ostrova ohroženými druhy zvířat.

Zdroj: Archiv Luxury Travel Digest s povolením

Mohlo by vás zajímat

LeisureVelikonoce last minute: Kam na prodloužený víkend v Česku?

Jaro už je za dveřmi a dny, kdy slunce pomalu vykukuje a nabírá na síle se blíží. Stejně jako velikonoční prodloužený víkend. Ten vyloženě vybízí k tomu sbalit se a vyrazit mimo město. Někam, kde je klid i příroda a vzduch voní po novém začátku. Jenže pozor - sehnat ubytování v tomto termínu a na poslední chvíli je výzva. Ale věříme, že díky nám ji úspěšně zvládnete. Připravili jsme tipy na místa, která jsme si oblíbili a kam bychom se hned rozjeli sami.

LeisureProč jsou Azory nejudržitelnější turistickou destinací na světě?

Souostroví Azory v Atlantském oceánu jsou vyhlášené neskutečným přírodním bohatstvím. Najdete tu sopečné krajiny jako na Islandu, dramatické útesy jako ve Skotsku, bujnou vegetaci jako má Nový Zéland, vulkány jaké můžete spatřit v zemích Střední Ameriky a pláže úžasné jako na Havaji. Dechberoucí příroda tohoto souostroví nemá hranic a my vám představujeme jen malou ochutnávku toho, co tady můžete zažít a vidět.