Kde si po světě i v Evropě užijete společnost pandy?

Pandy velké patřily donedávna mezi ohrožené druhy zvířat. Díky velikému úsilí ale vzrostl jejich počet ve volné přírodě na 1800. Proto jsou dnes považovány „jen“ za značně zranitelné. Žijí pouze v několika pohořích ve střední Číně a spatřit je naživo je pro každého milovníka zvířat velikým zážitkem. Kam se za nimi můžete vypravit?

Jen pár vyvolených zoologických zahrad se může pochlubit pandou velkou. A proto, když se někde objeví, je to vždy velká událost. A to se právě nedávno stalo v USA.

Nový přírůstek v San Diegu

Do letošního roku to byla jen zoologická zahrada v Atlantě, kde byly v USA pandy velké k vidění. Nyní k nim přibylo další místo. Teprve před dvěma měsíci putovaly dvě pandy velké sedm tisíc mil, aby našly svůj nový domov v zoologické zahradě v San Diegu. Yun Chuan a Xin Bao jsou první pandy za posledních 21 let, které se dostaly na území USA. Přicestovaly už v červnu, ale procházely aklimatizací. Jejich výběh jim má připomínat rodnou zemi, a tak tu pro ně byly vybudovány napodobeniny kaňonů, hor i útesů.

Centrum pro výzkum a chov pand velkých v Chengdu

V čínské oblasti Sečuán žije více než 230 pand velkých. Chengdu je stanice, odkud pochází většina pand, které můžete spatřit v zoologických zahradách po celém světě. Tato výzkumná základna, jež nabízí i pomazlení s mláďaty, existuje od roku 1987 a jejím úkolem je chránit a studovat pandy velké. Podobné místo představuje i základna Bifengxia, kde se můžete zapojit jako dobrovolníci při práci s chovateli. Obě rezervace se nachází blízko sebe a návštěva této oblasti je splněným snem pro každého, kdo kouzlu těchto neuvěřitelných zvířat propadl.

Kde spatřit pandy v Evropě?

Abyste spatřili pandu velkou, nemusíte cestovat až za oceán. I v Evropě jsou totiž k vidění na několika místech. V berlínské zoo se první pandy objevily už v roce 1936 a v roce 2017 sem byl převezen nový pár z Číny, který se zasloužil o přírůstek v podobě roztomilých pandích dvojčat. Pandy velké jsou chloubou také vídeňské zoo Schoenbrunn, kde se dokonce i několik mláďat narodilo. Do minulého roku byly pandy také pýchou zoo v Edinburghu, ale loni se úspěšně po 12 letech vrátily do rodné Číny. Panda velká je přírodním bohatstvím a národním symbolem Číny a stala se také symbolem Světového fondu na ochranu přírody WWF.

Foto: Pixabay, archiv Luxury Travel Digest se svolením

Mohlo by vás zajímat