Víkend v Salamance: Čím překvapí město, kde studoval Kolumbus

Španělská Salamanca je historické univerzitní město s podobným nádechem, jaký má anglický Oxford nebo italská Bologna. Okouzluje svou neskutečnou architekturou a od roku 1988 je zapsané na seznamu UNESCO. Přidejte si k tomu vyhlášenou gurmánskou scénu a noční život, který doslova nabíjí energií. Salamanca představuje ideální místo pro víkendovou getaway.

O Salamance se hovoří jako o zlatém městě. V čase, kdy slunce zapadá, získává historická architektura díky slunečním paprskům hřejivý odstín a budovy vypadají, jako by byly ze zlata. Jednou z perel města je barokní katedrála Casa de las Conchas, celá ozdobená malými mušličkami. Tím ale přehlídka dechberoucí architektury v žádném případě nekončí.

Univerzita se slavnými jmény

Salamanca má úžasné historické památky, ke kterým se váží stovky legend, což ji činí ještě zajímavější a tajuplnější. Pyšní se jednou z nejstarších evropských univerzit, na níž studoval slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus i spisovatel Miguel de Cervantes y Saavedra. Že by také našli kamennou žábu na její fasádě, která přináší studentům štěstí?

Nejkrásnější španělské náměstí

Až si budete chtít posedět v kavárně, vydejte se na Plaza Mayor. Často se vedou spory o to, které španělské město má nejkrásnější náměstí a právě toto v Salamance, zdobené medailony slavných Španělů, na seznamu potenciálních vítězů najdete také. Pokud vám náměstí vzalo dech, pokračujte směle do muzea v domě Casa Lis, kde se před vámi otevře pokladnice umění ve stylu Art Noveau a Art Deco.

Tradice, gurmánské nebe a noční život

Salamanca je městem, kde se ctí tradice. Nebuďte překvapeni, když uvidíte odpoledne uzavřené obchody. Právě je nejspíš doba siesty. Zdá se vám, že jsou lidé v ulicích elegantně oblečení a nikam nespěchají? Tak to je nejspíš neděle a místní obyvatelé si užívají svou tradiční nedělní procházku. Přidejte se k nim a potěšte se při ní exkluzivní regionální kuchyní. Lákavé jsou uzené klobásky, šunka z Guijuelo a rozmanité tapas. Nemyslete si, že se západem slunce se tu chodí spát. Naopak, v Salamance to žije i večer, a to především díky velkému množství studentů, kteří do města přináší vibrující energii. Calle Van Dyck je night hub, kde zábava nikdy nekončí.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat

Leisure5 důvodů, proč je Toronto nejlepší město pro život

Má úžasnou polohu u břehu jezera Ontario. Je to moderní dynamické město, kde vás ohromí vysokými mrakodrapy a zároveň vás nadchne spoustou zeleně v rozlehlých parcích. V tomto městě nenajdete divokou městskou džungli, ale elegantní nadčasovost, čistou architekturu a sportovní atmosféru. Když byste si museli vybrat k návštěvě jedno kanadské město, vyberte si Toronto!