Projezte se Španělskem v ohromujícím městě Cuenca

Postavené na vápencovém ostrohu vysoko nad řekami Júcar a Huécar v Castilla–La Mancha vás španělské město Cuenca přivítá středověkým opevněním, jež jako by vypadlo z románu Miguela de Cervantes y Saavedry. Na rozdíl od jeho hrdiny, Dona Quijota, nemusíte bojovat s větrnými mlýny. Největší boj, který vás tady čeká, svedete při výběru jedné z mnoha místních vynikajících restaurací.

Pokud jste kdysi nechali část svého srdce v Toskánsku, připravte se, že španělská oblast Cuenca, jíž dominuje stejnojmenné středověké městečko, jehož visuté kamenné domky se jako by vznášejí nad roklí Huécar, vám vezme kus další. A také budete tušit, co vás čeká. Stejně jako na zvlněných italských kopcích, i zde se přichystejte na strmé stoupání nahoru, dolů a znovu nahoru. Odměnou vám bude nejen pitoreskní výhled do okolní krajiny, ale především kamenné centrum města skýtající nejeden poklad.

Projíst se Cuencou

V kraji na půl cesty mezi kosmopolitním Madridem a přímořskou Valencií už od pradávna věděli, jak nejlépe využít přírodních darů okolních hor a zelených pastvin. Až budete v podvečer sedět v příjemném stínu místního tapas baru, identifikujte na menu dvě slova: morteruelo a zarajo. První jmenované, jež byste si měli objednat společně se sklenkou červeného vína, je paštika ze zvěřiny servírovaná v tradiční hliněné míse s na ohni pečeným křupavým domácím chlebem. Zarajos je pak místní delikatesa vhodná pro pokročilejší gurmány – jehněčí střeva jsou marinovaná v olivovém oleji, fialovém česneku s petrželí a následně omotaná kolem výhonků vinné révy sloužící jako špízy.

Moderní twist

Cuenca má ovšem co nabídnout, i pokud jde o moderní fine-dining scénu. V michelinském průvodci najdete pět výjimečných místních restaurací, z nichž dvě – Olea Comedor a Mesón Nelia – se honosí doporučením Bib Gourmand. Pokud si k jídlu rádi dopřejete i spektakulární výhled, zarezervujte si stůl v restauraci Casas Colgadas (casas colgadas je mimochodem označení i pro lokalitu tolik typických visutých domů). Šéfkuchař Jesús Segura vás v sedmichodovém degustačním menu provede příběhem místního kraje i několika generací svých předků. Ostatně i on sám říká: „Mou vášní je předávat dalším generacím dědictví našich prarodičů i vyčerpávající znalosti o divokých bylinách a chutě plodin lokálních farmářů.“ Další nezpochybnitelnou stoupající hvězdou na gastronomickém nebi nad Cuencou je restaurace Raff San Pedro, jež se v posledních letech stala novým cílem v hledáčku michelinských komisařů.

Seznamte se: Fernando Zóbel

Do osmiúhelníku zarovnané náměstí Trabucco, gotická katedrála Santa María y San Julián de Cuenca či barevnými domy lemované hlavní náměstí Plaza Mayor a samozřejmě již zmiňované casas colgadas – nad útesem posazené visuté domy, které jsou hlavní dominantou celého města, i pozoruhodný most svatého Pavla pojící oba břehy kaňonu. Není třeba dlouho pátrat, proč je město Cuenca zaneseno na seznamu světového dědictví UNESCO. Je tu však ještě jedno lákadlo, které ocení především milovníci moderního umění – muzeum Arte Abstracto Español de Cuenca, které zde založil slavný španělský malíř Fernando Zóbel. V něm najdete ta nejlepší díla španělské umělecké abstraktní scény posledních několika dekád. A díla Fernanda Zóbela? Ta visí mimo jiné ve sbírce galerie Sotheby’s či v muzeu moderního umění MoMa v New Yorku.

Noc v klášteře

Cuenca ale není jen město. Vydejte se do okolní přírody a podlehněte krásám přírodního parku Serrania de Cuenca. Vyšplhejte na vyhlídku ke skalnímu útvaru La Ciudad Encantada a na chvíli si od slunce odpočiňte v meandrech řek Júcar a Huécar (najdete zde i udržované pláže s občerstvením). Ulehnout pak můžete v božském tichu bývalého kláštera San Paolo, dnes nesoucího jméno Parador de Cuenca, jehož pokoje bezpochyby skýtají jedny z nejkrásnějších výhledů na město. A také jednu z nejlepších selekcí vinného lístku. ¡Salud !

Foto: Archiv Luxury Travel Digest se svolením

Mohlo by vás zajímat