Na tomto skrytém řeckém ostrově si užijete modrou lagunu i v říjnu

Řecko je známé svými malebnými ostrovy, z nichž mnohé patří mezi turistické taháky. Pokud však hledáte místo, kde si můžete užít klidné moře a teplé počasí ještě v říjnu, zaměřte svou pozornost na ostrov Amorgos. Tento malý, neobjevený klenot v souostroví Kyklady nabízí ideální podmínky pro ty, kteří hledají autentický zážitek daleko od davů.
Proč právě Amorgos?

Amorgos leží mimo hlavní turistické trasy a zachovává si svůj tradiční řecký ráz. Příroda je zde nádherná, od strmých útesů až po modravé laguny, a celkově tu vládne pohodová atmosféra. V říjnu se tu průměrné teploty pohybují kolem 23 °C a moře zůstává dostatečně teplé, aby se v něm dalo koupat. A vzhledem k tomu, že většina turistů už ostrov opustila, získáte jedinečný pocit klidu a soukromí.

Pláže, které stojí za návštěvu

Ostrov Amorgos má několik krásných pláží, které uspokojí milovníky odpočinku i vodních sportů. Agia Anna, pláž proslavená filmem Magická hlubina, je ideální pro šnorchlování díky svým křišťálově čistým vodám. Pokud dáváte přednost odlehlejším místům, zkuste se vydat na pláž Mouros, která se nachází mezi skalními útesy a poskytuje klid a výhled na otevřené moře.

Kromě koupání a opalování nabízí Amorgos řadu dalších aktivit, které zpestří vaši dovolenou. Ostrov je ideální pro pěší turistiku – vede přes něj tolik několik dobře značených tras, jež vás zavedou do malebných vesnic a k neuvěřitelným výhledům na moře. Vyzkoušet můžete také potápění nebo si půjčit loďku a prozkoumat pobřeží z jiné perspektivy.

Dotek antické kultury (a jídla)

Kromě krásných pláží je Amorgos i místem bohatým na historii a kulturu. Klášter Panagia Hozoviotissa, který byl postaven na skále vysoko nad mořem, je jedním z nejpozoruhodnějších míst na ostrově. Tento klášter z 11. století nabízí nejen duchovní zážitek, ale také úchvatný výhled na okolní krajinu. Amorgos je ale známý i svou tradiční kuchyní, kde dominují místní suroviny jako čerstvé ryby, olivy a koření. V městečku Chora, které je centrem ostrova, najdete mnoho rodinných taveren, kde můžete ochutnat speciality jako je patatato (jehněčí s bramborami) nebo místní verzi favy.

A jak se na ostrov dopravit? Na Amorgos se dostanete trajektem z přístavu Pireus, cesta trvá přibližně osm hodin, v závislosti na typu lodi. Pokud hledáte o něco rychlejší cestu, lze letět na nedaleký ostrov Naxos a odtud pokračovat trajektem, který vás na Amorgos dopraví za dvě hodiny.

Foto: Unsplash, Pixabay

Mohlo by vás zajímat

LeisureArtové Miami: Na co všechno láká?

Miami je místo proslulé plážemi, širokými bulváry a nákupními třídami. Ale také uměním, architekturou, jedinečným designem a především street artem. Každý kdo v tomto oboru něco znamená, chce zanechat svou stopu právě tady. 

LeisureLéto u rakouských jezer: Poznejte Wolfgansee

Dovolenou v Rakousku volí čím dál víc Čechů. Není divu. Najdete tam vše, co potřebujete k aktivnímu odpočinku – horské túry, průzračná jezera na koupání, cyklotrasy i vynikající gastronomii. Navíc je tam levněji než v Chorvatsku. Na popularitě v posledních letech nabývá například jezero Wolfgangsee. Místo, které si v minulosti oblíbili císaři.

LeisureSicílie vs. Sardínie: Kterému ostrovu dát přednost?

V oblasti středomořských destinací si Sicílie a Sardínie udržují výjimečné postavení díky splněné představě dokonalé plážové destinace. Otázka, zda vyrazit na Sicílii nebo Sardínii, je však stále předmětem vášnivých debat. Pojďme se podívat blíže na jednotlivé aspekty, které vám mohou pomoci při rozhodování.