5 uměleckých míst, které vás inspirují v sychravém podzimu

Odolejte podzimním splínům v sychravém počasí a vydejte se v příznivějším klimatu prozkoumat evropské destinace, které vás naplní uměleckým, historickým a kulturním duchem. Do jaké pětice vyrazit?
Vizuální Braga, Portugalsko

Braga, jedno z nejstarších měst Portugalska, nabízí podzimní pohled na klidné uličky a okouzlující barokní architekturu. Město je domovem mnoha galerií a muzeí, včetně Museu da Imagem, které se zaměřuje na fotografii a vizuální umění. Braga je také známá svými náboženskými památkami, jako je slavný poutní kostel Bom Jesus do Monte, jenž se tyčí nad městem s nádherným výhledem na okolní podzimní krajinu.

Historicko-futuristický Graz, Rakousko

Graz, druhé největší město Rakouska, překvapí svou živou kulturní scénou a středověkým jádrem. Město je domovem Kunsthausu, moderní galerie s futuristickou architekturou, která kontrastuje s historickým centrem. Projděte se městem a objevte umělecká díla z každé éry v Alte Galerie. Graz spojuje tradiční rakouskou atmosféru s moderními uměleckými proudy, jež nabízejí neotřelý zážitek.

Architektonický Plovdiv, Bulharsko

Plovdiv, jedno z nejstarších měst v Evropě, má fascinující historické a umělecké dědictví. Staré Město nabízí nádherné příklady bulharské národní architektury. Na podzim je Plovdiv klidnější a ideální pro objevování muzeí. Zavítejte do Regionálního etnografického muzea a galerie umění Philippopolis. Současná scéna se rozvíjí v Kapana Creative District, kde se nacházejí umělecké ateliéry, další galerie a kulturní prostory.

Barokní Lecce, Itálie

Lecce, známé jako „Florencie jihu“, patří mezi skvosty Apulie a je jedinečnou ukázkou barokní architektury. Na podzim Lecce ožívá díky kulturním akcím a výstavám, které se konají v místních galeriích a muzeích, jako je Museo Provinciale Sigismondo Castromediano. Procházky městem lemovaným zlatavými kamennými budovami, v kombinaci s hřejivým teplem podzimního slunce, vytvářejí dokonalé podmínky pro poznávání místního umění a kultury.

Stylové Bilbao, Španělsko

Baskické město Bilbao je další destinací, která propojuje minulost se současností, tak se vydejte poznat tradiční španělskou kulturu, ale i moderní umění. Podzim zde přináší mírné počasí, jako stvořené pro prohlídku slavného Guggenheimova muzea, které se specializuje na současné umění. Mimo hlavní turistické trasy pak můžete objevit menší galerie a kulturní prostory, třeba BilbaoArte, které podporuje místní umělce. Podzimní Bilbao vás nepochybně naláká na bohatou uměleckou scénu a odjedete z něj zaručeně plní inspirace.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat

Adventure3 adrenalinové sporty, které vyzkoušet ve Španělsku

Španělsko, známé svou vášnivou kulturou, delikátní kuchyní a ohromujícími plážemi, je také rájem pro milovníky adrenalinu. Pokud zažít něco více, než jen opalování, tady jsou tři adrenalinové sporty, které byste ve Španělsku rozhodně měli vyzkoušet.

Hot ListsTři neokoukané přímořské destinace pro podzimní únik

Podzim je často spojován s návratem do rutiny, chladnějším počasím a zkracujícími se dny. Neklesejte však na mysli. Sbalte se a vydejte se do přímořských destinací, v nichž podzim dokonale funguje - a navíc bez turistických davů. Tady je naše Top 3, kam vyrazit klidně hned v září.