Našli jsme ostrov jako Sardinie, ale bez turistických davů

Pokud hledáte evropskou destinaci, která svou krásou a atmosférou připomíná Sardinii, ale zároveň zůstává mimo hlavní turistické trasy, zaměřte se na ostrov Elba. Tento malebný ostrov v Tyrhénském moři, který je součástí Toskánského souostroví, nabízí neobyčejnou kombinaci přírodních krás a historického ducha.

Elba se může pochlubit podobně dramatickým pobřežím jako Sardinie. Nádherné zátoky, pláže s jemným pískem i křišťálově čistá voda z ní dělají ideální místo pro milovníky moře. Pláže jako Fetovaia nebo Sansone s bílým pískem a azurovými vodami vás přenesou do prostředí podobného slavným plážím na Sardinii, avšak s mnohem menšími davy turistů. Při prozkoumávání ostrova pak můžete objevit i skryté zátoky přístupné jen po úzkých pěšinách nebo lodí.

Rajské vyhnanství

Elba však nenabízí pouze nádhernou přírodu. Historie tohoto ostrova je úzce spjata s Napoleonem Bonapartem, který zde v roce 1814 strávil necelý rok ve vyhnanství. Milovníci historie mohou navštívit Napoleonovu rezidenci, Palazzina dei Mulini, a další památky připomínající jeho pobyt na Elbě. Malé vesničky rozeseté po celém ostrově, jako Capoliveri nebo Marciana, navíc lákají návštěvníky na charismatickou a relaxační atmosféru.

Kromě nádherných pláží Elba nabízí i výborné podmínky pro pěší turistiku, cyklistiku nebo potápění. Národní park Toskánského souostroví, který zahrnuje Elbu a další ostrovy, je rájem pro milovníky přírody. Turistické stezky vedoucí horami, lesy a podél pobřeží poskytují neuvěřitelné výhledy na okolní moře a sousední ostrovy. Elba je však známá i nezapomenutelným potápěním, při němž můžete objevovat podmořský svět plný korálů a vraků lodí.

Dobrou chuť!

Stejně jako na Sardinii, i na Elbě se můžete těšit na autentickou středomořskou kuchyni. Místní restaurace servírují menu z čerstvých mořských plodů, domácí pastu a vynikající italské víno. Díky bohaté historii ostrova tu najdete také specifická jídla, která kombinují toskánské a námořní vlivy. Nezapomeňte ochutnat tradiční sladký dezert “schiaccia briaca”, který obsahuje mandle, rozinky a sladké víno Aleatico.

I když Elba není na první pohled tak známá jako Sardinie, její dosažitelnost je poměrně snadná. Z italského přístavu Piombino se dostanete na ostrov pravidelnými trajekty, cesta trvá zhruba hodinu. Elba se strategicky nachází dostatečně blízko pevninské Itálie, a přesto dost daleko, aby nabídla autentický ostrovní zážitek.

Foto: Unsplash, Pixabay

Mohlo by vás zajímat

LeisureCoruňa a San Sebastián: Plážové perly severního Španělska

Příjemně chladivé vlny oceánu na severu Španělska lákají každoročně nejen místní obyvatele z Madridu nebo Sevilly, ale také z ostatních zemí Evropy. Zaplavte si v osvěžujících vlnách a procházejte se v jemném písku na některých z těch nejlepších pláží Španělska.

Leisure5 důvodů, proč je Toronto nejlepší město pro život

Má úžasnou polohu u břehu jezera Ontario. Je to moderní dynamické město, kde vás ohromí vysokými mrakodrapy a zároveň vás nadchne spoustou zeleně v rozlehlých parcích. V tomto městě nenajdete divokou městskou džungli, ale elegantní nadčasovost, čistou architekturu a sportovní atmosféru. Když byste si museli vybrat k návštěvě jedno kanadské město, vyberte si Toronto!

LeisureResort Český les se rozrostl o nový butikový hotel

Ještě to není ani rok, co se otevřel Resort Český les, a k stávající hlavní budově již zavedeného Aparthotelu Železná na začátku zimy přibyl nový sesterský koncept v podobě Boutique Apartments Železná, situovaný v budově někdejší prvorepublikové školy. Designová novinka s pouhými osmi pokoji nabízí autentickou atmosféru a nebývalou míru soukromí na dohled hlubokým lesům chodského pohraničí.