Vítejte v džungli: Jak si naplánovat cestu do mysteriózní Amazonie?

Láká vás zažít džungli? Tak se na adrenalinem nabitý zážitek raději dobře připravte. Každá džungle má totiž svá specifika, dostupnost, infrastrukturu a možnosti prozkoumávání. Co byste měli vědět, než vyrazíte do Amazonie?
Kam zabookovat letenky?

Amazonie je přístupná z několika jihoamerických zemí. Nejčastěji se vychází z Brazílie, kde město Manaus funguje jako hlavní vstupní brána do pralesa. Manaus leží přímo na břehu Amazonky a do města se dostanete letecky z Rio de Janeira nebo São Paula. Další možností je vyrazit do Amazonie z Peru, kde se začíná obvykle v Iquitosu, do něhož se také dostanete letadlem. Letenky do těchto míst je ale nutné rezervovat s dostatečným předstihem.

Z Manausu nebo Iquitosu můžete pokračovat lodí hluboko do pralesa. Často se pořádají několikadenní plavby, během kterých se objevuje divoká příroda a odlehlé indiánské vesnice. Pro zájemce o trekking jsou k dispozici místní průvodci, kteří vás provedou nejdostupnějšími částmi Amazonie pěšky. V některých částech pralesa lze absolvovat i tzv. canopy tours – procházky po visutých lávkách v korunách stromů, odkud se otevírají panoramatické výhledy na neprostupný zelený ráj.

Kdo loví opice

Amazonie je nevyčerpatelnou pokladnicí biologické rozmanitosti. Na tomto území, které zahrnuje více než 7 milionů kilometrů čtverečních, žije přibližně 10 % všech známých druhů rostlin a živočichů na Zemi. Zvířata Amazonie jsou pestrá a ohromující jak svou velikostí, tak schopnostmi přežití v těchto extrémních podmínkách.

Mezi ikonické druhy patří jaguár, největší kočkovitá šelma na americkém kontinentu. Jaguáři obývají především hluboké pralesy a jsou obratní plavci. Kromě toho je Amazonie domovem tapírů a kapybar, které často obývají břehy řek, kde se také ukrývají kajmani a anakondy. Říční delfín růžový je fascinujícím obyvatelem zdejších vod. Tento delfín dokáže díky své flexibilní páteři plavat skrze klikaté a úzké toky řek, které by byly pro jiné druhy delfínů nepřístupné.

V korunách stromů se můžete setkat s vřešťany, kteří jsou známí svým hlasitým řevem slyšitelným na vzdálenost několika kilometrů. Tito opičí obyvatelé pralesa se prohánějí v neuvěřitelné výšce, kde se živí plody a listy stromů. Spolu s nimi tu žije i mnoho druhů papoušků, včetně majestátních ar a tukanů, kteří svými výraznými zobáky a pestrobarevnými pery zdobí pralesní nebe. Mezi nejvzácnější ptáky Amazonie pak patří harpyje, dravec s rozpětím křídel přesahujícím 2 metry, který loví opice a jiné středně velké savce.

Slunečním paprskům vstup zakázán

Rostlinstvo Amazonie je stejně rozmanité jako její fauna. Pralesní stromy, jako kapoky, se tyčí do výšky až 60 metrů a tvoří deštný prales, který je neprostupný pro většinu slunečního světla. Obří liány a epifyty, jako jsou orchideje a bromélie, žijí v symbióze se stromy, zatímco léčivé rostliny, jako je vilcacora a ayahuasca, používají domorodci po staletí pro své léčebné a duchovní rituály. Jednou z největších botanických atrakcí jsou největší lekníny na světě, Viktorie královské, jejichž listy unesou i malé dítě.

Mysteriózní strana Amazonie

Amazonie však není pouze útočištěm pro bohatou faunu a flóru, ale je také kolébkou mnoha tajemných příběhů, které dodávají tomuto místu další úroveň fascinace. Jednou z největších záhad Amazonie je legendární „Ztracené město Z“. Mnoho badatelů věří, že jde o ztracenou civilizaci skrytou hluboko v džungli. Britský průzkumník Percy Fawcett se v roce 1925 vydal na svou poslední expedici s cílem toto město najít, ale zmizel beze stopy. Do dnešního dne se nepodařilo jeho osud ani město Z objasnit, což podněcuje spekulace a fantazie mnoha dobrodruhů.

Další známou legendou je příběh o Eldoradu, zlatém městě, které údajně leží v srdci pralesa. Mnoho výprav do Amazonie bylo motivováno touhou najít toto pohádkové bohatství, ale Eldorado také zůstává neobjeveno. Existují také domorodé příběhy o obrovských hadech, kteří se podle vyprávění mohou stát neviditelnými a chrání nejskrytější části pralesa před lidmi. Některé kmeny věří, že tyto hady nelze zabít, protože mají nadpřirozené schopnosti.

Amazonie také ukrývá místa, která jsou pro domorodce považována za posvátná. Některé části pralesa jsou zapovězené, protože se věří, že tam přebývají duchové předků nebo přírodní bytosti, které mají moc ochraňovat nebo trestat podle toho, jakým způsobem se lidé k pralesu chovají. Mnoho kmenů žijících v těchto oblastech praktikuje šamanské rituály a využívá halucinogenní rostliny, jako je ayahuasca, aby navázali kontakt s duchy pralesa. Záhadná atmosféra Amazonie, spojená s neprobádanými oblastmi a neodhalenými tajemstvími, činí z této džungle jedno z nejvíce mystických a vzrušujících míst na Zemi. Na výlet sem se ale dobře připravte.

Foto: Pixabay, Unsplash, archiv Luxury Travel Digest se svolením

Mohlo by vás zajímat

AdventureBucket list 2024: Národní park Gorongosa

Národní park Gorongosa je chráněnou oblastí o rozloze 4000 kilometrů čtverečních ve Velké příkopové propadlině v centrálním Mosambiku. Léta byl devastován občanskou válkou, která trvala 15 let a skončila v roce 1992. Od té doby prošel park ambiciózním projektem, za kterým se skrývá největší příběh obnovy divoké zvěře v Africe.

AdventureUNESCO v Japonsku: 7000 let staré cedry i plovoucí svatyně

Japonsko má velmi bohaté kulturní dědictví a mnoho zachovalých památek. Nachází se tu celkem 25 míst, která jsou zapsaná na seznamu UNESCO a některé z nich se dokonce považují za jedny z nejskvostnějších na celém světě. Vybrali jsme pro vás 5 nejimpozantnějších a nejslavnějších přírodních a kulturních památek, které můžete v Japonsku navštívit.

AdventureObjevte místa, kde se natáčel Halloweentown a sága Twilight

Jednou z nejstylovějších amerických destinací, kterou můžete na Halloween navštívit, je stát Oregon. Natáčel se tu film Halloweentown i slavná upíří sága Twilight. Oregon se díky tomu v říjnu každý rok mění na halloweenskou lokalitu první kategorie, která nadchne nejen milovníky těchto filmů.