Día de los Muertos: Jak probíhají radostné oslavy zemřelých v Mexiku?

Představte si veselé rodinné setkání, na kterém jsou čestnými hosty mrtví předci. Día de los Muertos neboli Den mrtvých představuje v Mexiku radostný čas, díky němuž si lidé vzpomenou na své blízké a oslavují jejich památku. Jak se slaví?

Dušičky bývají většinou spojovány se smutným vzpomínáním a slzami. Ne však v Mexiku. Día de los Muertos se tu slaví tradičně 1. a 2. listopadu a podle lokality se někdy přidává i 31. říjen nebo 6. listopad. Čeho můžete být v tento čas svědky?

Oltáře plné vzpomínek

Každá mexická rodina si na tento vícedenní svátek nejprve připraví oltář se svíčkami. Ty se zapalují proto, aby duchové zesnulých mohli najít cestu zpět ke svým příbuzným. Na pestrobarevný oltář se také dává jídlo pro případ, že by mrtví dostali hlad. Navíc je stůl plný předmětů, které jsou se zesnulými nějak spjaty a byly pro ně důležité, jako třeba knihy nebo hudební nástroje.

“Oslava” na hřbitovech

Hlavní vzpomínky neprobíhají doma v kruhu rodinném, ale na hřbitovech. Ty se během svátku Día de los Muertos proměňují ve velkou oslavu, kde se hoduje, zpívá a hovoří s duchy předků. Často se stává, že právě na tento svátek rodiče představují zesnulým prarodičům vnoučata, kterých se už nedožili. Přestože se setkávání na hřbitovech se zesnulými děje v Mexiku i jindy během roku, Den mrtvých představuje opravdu výjimečnou příležitost.

Symbolika kostlivců

Nedílnou součástí mexických oslav jsou motivy kostlivců a pestrobarevných lebek. Můžete je spatřit všude, v různých velikostech a vyrobené z různých materiálů. Tito kostlivci jsou velmi veselí, hrají na kytary, tancují, připravují tortilly a dělají jiné bláznivé věci. Mexičané ctí své předky, ale také si připomínají, že smrt je součástí života.

Foto: Unsplash

Mohlo by vás zajímat

LeisureCo si nenechat uniknout při návštěvě Lago di Como?

Jezero Como je jedno z nejkrásnějších míst v Lombardii na severu Itálie. Není se čemu divit, že si právě tady slavné osobnosti pořizují honosné vily. Tato extrémně malebná destinace svým návštěvníkům otevírá náruč plnou historie a šarmu. Nechte se i vy okouzlit překrásnými odstíny modrého jezera, zdravou přírodou a malebnými městečky plnými stylových restaurací i kaváren.