Navštivte 3 nejpůsobivější „car-free“ destinace na světě

Ve světě, kde jsou automobily součástí našich každodenních životů, působí místa bez nich jako balzám na duši. Objevte destinace, které jsou světově oblíbené proto, že v nich auta nepotkáte. Která místa se řadí mezi nejkouzelnější takzvané „car-free“ destinace?
Americký ostrov inspirující umělce

Na světě existuje mnoho ostrovů, kam nesmíte s autem, ale je jen málo míst, kde se snoubí klid a ticho s tak bohatou historii, jakou má americký Monhegan Island. Tento maličký ostrůvek u pobřeží Maine má okolo 70 obyvatel a je přístupný pouze lodí, které sem plují z přístavu Boothbay nebo Port Clyde.

V 19. století byl tento ostrůvek centrem mnoha umělců. Ti nacházeli inspiraci ve strmých útesech, bujné vegetaci, výhledech na nekonečný Atlantik i v dechberoucích západech slunce. Na ostrově svého času žil i americký malíř a grafik Edward Hopper, který tu vytvořil spoustu svých slavných děl.

Největší pěší zóna na světě v Maroku

Historické královské město Fes v Maroku je rájem pro pěší turisty. Celkem 9400 klikatých uliček, které tu můžete napočítat, jsou pro auta příliš úzká. Přepravu tady zastávají pouze povozy a osli. Fes se pyšní nejstarší a největší pěší zónou na světě. Vstoupíte-li bránou do historického města, otevře se před vámi labyrint smyslů, kde ve vzduchu místo benzínu ucítíte vůni cedrového dřeva a exotického koření.

Staré město je obehnáno obrannými hradbami z 12. století a působí, jako by se tu zastavil čas. Stále zde existuje kulturní identita jako v žádném jiném městě na světě. Výlet do Fesu je jako cesta do středověku, kde vám názvy uliček naznačí, na jakém trhu se zrovna nacházíte. Ohromí vás tu i mešity, paláce a fontány, díky nimž se město dostalo na seznam UNESCO.

První evropské město bez aut

Ghent v Belgii je výjimečné město nejen svými historickými památkami, ale také tím, že se stalo průkopníkem městských center bez aut v Evropě. Už v roce 1996 tu bylo zřízeno pěší centrum o rozloze 35 hektarů, aby se zlepšila kvalita života místních obyvatel a chránilo životní prostředí. Od roku 2017 je už Gent prakticky bez aut. Čeká vás tu malebné bludiště uliček a kanálů, jež jsou lemované historickými budovami.

Gent vás uhrane svou klidnou a uvolněnou atmosférou. Po celém městě najdete venkovní plochy k odpočinku a relaxaci, kde na sebe můžete nechat působit okolní historické kulisy. Dominantou je středověký hrad Gravensteen, který představuje rytířskou kulturu z 12. století. Ohromující katedrála svatého Bavona a zvonice Belfort jsou pak právem zapsané na seznamu UNESCO.

Foto: Pixabay, Unsplash

Mohlo by vás zajímat

AdventureExotické Thajsko: Který ostrov je ten nejlepší pro vás?

Působivé Thajsko je jedna z nejoblíbenějších exotických turistických destinací na světě. Patří k němu několik ostrovů, které na první pohled vypadají stejně. Přesto však každý z nich nabízí trošku něco jiného. Pohlednicovou krásu najdete na každém z nich, ale který je ušitý na míru právě pro vás?

Hot ListsTop 6 řeckých ostrovů pro letošní léto

Řecko každoročně láká davy turistů na dechberoucí antickou kulturu, středomořskou gastronomii a dokonalé pláže, které omývá azurové moře. To si můžete užít na nespočtu řeckých ostrovů. Na jaké z nich byste měli vyrazit letos?