Lanýže i vinobraní: Co zažijete v Itálii na podzim?

Itálie není jen destinací, kde si užít dovolenou u moře v letních měsících. Jihoevropské metropole toho nabízí mnohem víc. Kam se vydat za kulturou a gastronomií, která v Itálii zraje na podzim?

V říjnu a listopadu dosahují průměrné teploty v Toskánsku a Umbrii 18–22 °C, což je ideální na procházky a projížďky na kole bez horkých slunečních paprsků, tak proč toho nevyužít? Méně turistů také znamená klidnější atmosféru na ikonických místech, jako je Florencie nebo Siena. Můžete si také s menšími frontami užít slavné galerie, například Uffizi nebo Galleria dell’Accademia. V Římě se pak podzim stává obdobím, kdy lze navštívit ikonické památky jako Koloseum nebo Vatikánská muzea s větším komfortem.

Lanýžové festivaly i vinobraní

Podzim je skvělým časem na ochutnávání italských delikates. Na lanýže se můžete vydat do regionu Umbrie, kde ve městě Città di Castello probíhá v listopadu festival bílých lanýžů s názvem Mostra Mercato Nazionale del Tartufo Bianco. Pro milovníky vína je ideální destinací oblast Chianti, kde stále zažijete vinobraní a vinařství nabízejí ochutnávky i prohlídky vinic. Region Puglia je zase známý pro sklizeň oliv, a podzimní návštěva vám poskytne možnost jak vidět sklizeň, tak vychutnat si čerstvý olivový olej.

Architektura nebo klasická hudba?

Benátky na podzim hostí prestižní Biennale Architettura, které trvá až do listopadu. Toto mezinárodní bienále představuje současnou architekturu a urbanismus z celého světa a umožňuje zhlédnout výstavy v unikátním prostředí vodního města. Pokud míříte do Neapole, na podzim se zde koná festival „Autunno Musicale“, kde si můžete užít koncerty vážné hudby v historických sálech.

Dramatické podzimní pobřeží

Podzimní krajina je v Itálii pestrá a dokonale fotogenická. Národní park Dolomiti Bellunesi v regionu Benátsko nabízí turistické trasy, které vás provedou okouzlujícími lesy a horami. Mírnější podnebí navíc umožňuje procházky po historických městech nebo návštěvy pobřežních oblastí, jako je Amalfi, kam turisté v létě často míří v hojném počtu. V podzimních měsících zde ale zažijete klidnější atmosféru s výhledem na poklidné Středozemní moře. A navíc se nespálíte!

Foto: Unsplash

Mohlo by vás zajímat

Leisure3 důvody, proč Bali patří mezi top destinace

Bali, známý také jako „Ostrov bohů,“ je jednou z nejpopulárnějších turistických destinací Indonésie. Tento kouzelný ostrov se nachází mezi ostrovy Jáva a Lombok a přitahuje turisty svou bohatou kulturou, krásnou přírodou a bohatou historií už nespočet let. Co byste si na Bali neměli nechat ujít?

LeisureVelikonoce last minute: Kam na prodloužený víkend v Česku?

Jaro už je za dveřmi a dny, kdy slunce pomalu vykukuje a nabírá na síle se blíží. Stejně jako velikonoční prodloužený víkend. Ten vyloženě vybízí k tomu sbalit se a vyrazit mimo město. Někam, kde je klid i příroda a vzduch voní po novém začátku. Jenže pozor - sehnat ubytování v tomto termínu a na poslední chvíli je výzva. Ale věříme, že díky nám ji úspěšně zvládnete. Připravili jsme tipy na místa, která jsme si oblíbili a kam bychom se hned rozjeli sami.

LeisurePrůvodce po Gran Canaria: Vše, co byste měli vědět

Zavřete oči a představte si divoký ostrov věčně zalitý sluncem. Za víčky uvidíte nekonečné pláže omývané oceánem se sopečnými kužely na pozadí, klikaté stezky vedoucí do srdce mlžných pralesů, k snídani si dáte dračí ovoce a k večeři pod miliony hvězd sklenku lehkého bílého. Gran Canaria je jedinečným blendem přírodních krás a živé kultury.