Vydejte se v květnu do Budapešti na Gourmet Festival. V hlavní roli uvidíte ty nejlepší místní šéfkuchaře, jež představí inovativní přístupy k tradiční maďarské kuchyni. Během festivalu, který trvá tři dny, budete moct ochutnat jídla z různých restaurací a pochutnávat si na delikátních vínech z maďarských vinic. Součástí festivalu bývají také kurzy, kde se můžete naučit kuchařské techniky přímo od slavných šéfkuchařů. Sami se budete divit, jak lahodně mohou chutnat tak tradiční pokrmy, jako je guláš nebo štrúdl.
Napoli Pizza Village je desetidenní oslava, která proměňuje malebnou neapolskou pobřežní promenádu Lungomare Caracciolo v největší pizzerii světa. Můžete tu ochutnat stovky různých pizz připravovaných vyhlášenými „pizzaiolos“ z celé Neapole i mimo ni. Tento food festival, který každoročně navštíví kolem milionu lidí, oslavuje nejen pizzu, ale také celou neapolskou kulturu. Zúčastněte se proto i workshopů a kurzů přípravy pizzy, bavte se na soutěžích a užijte si živá představení.
V srpnu byste se měli vydat do Kodaně na místní food festival, který je jednou z největších kulinářských akcí v severní Evropě. Tento desetidenní festival je oslavou severské kuchyně a vy tu budete mít možnost ochutnat to nejlepší z toho, co sever nabízí. Dopřát si můžete tradiční dánská jídla, jako je například gravlax, neboli losos uzený ve směsi soli, cukru a kopru podávaný s hořčičnou omáčkou. Můžete si tu užívat večeři pod širým nebem a velkým zážitkem bývají také trhy s nepřeberným množstvím ingrediencí.
Mezinárodní festival ústřic by mohl být skvělou příležitostí k návštěvě irského města Galway. Patří mezi nejslavnější evropské festivaly jídla a je držitelem titulu nejdéle trvajícího festivalu ústřic na světě. Oslavují se tu mořské plody a pozornost je zaměřena především na ústřice sklízené v Galway Bay. Každoročním vrcholem festivalu je Mistrovství světa v otvírání ústřic, což je poměrně zajímavá podívaná pro profesionály z oboru i naprosté laiky. Není lepší doba, kdy zažít autentickou irskou pohostinnost, než právě na této proslulé gastro akci.
Foto: Unsplash